Şifa niyetine: Kış aylarında içinizi ısıtacak vitamin deposu çorba tarifleri
Kış aylarında içinizi ısıtacak, hem lezzetli hem de sağlıklı kış çorbalarını sizler için derledik. İşte, şifa niyetine içebileceğiniz 5 lezzetli kış çorbası tarifi.
1- BROKOLİ ÇORBASI
Malzemeler:
1 orta boy brokoli,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 kuru soğan,
1 havuç,
1 patates,
3 diş sarımsak,
1 küçük parça taze zerdeçal,
1 küçük parça taze zencefil,
1 çay kaşığı karabiber,
1 çay kaşığı tuz,
1 yemek kaşığı dolusu un,
100 ml taze krema,
1,5 - 2 litre sıcak su.
Yapılışı:
Brokoliyi çiçeklerinden ayırıp yıkayarak doğrayın. Kuru soğan, havuç ve patatesin kabuklarını soyarak yemeklik doğrayın ve zeytinyağı ilave edilmiş tencereye alarak 3-4 dakika kavurun. Sarımsak, rendelenmiş zerdeçal ve zencefil, karabiber, tuz ve doğranmış brokolileri ilave ederek 2-3 dakika daha soteleyin. En son unu ekleyip karıştırın. Sıcak suyu da ilave ederek kaynamaya bırakın, yaklaşık 15 dakika brokoliler yumuşayıncaya kadar pişirip ocağı kapatın. Çorbanın içinden birkaç havuç ve brokoli tanesini ayırın (servis esnasında kullanmak için), kalanı blender'dan geçirip kremayı ilave edin. Kenara ayırdığınız brokoli ve havuç taneleriyle süsleyerek servis edin.
2. TERBİYELİ İŞKEMBE ÇORBASI
Malzemeler:
1 kilogram işkembe,
3 yemek kaşığı tereyağı,
3 yemek kaşığı un.
Haşlama için:
1 adet kuru soğan,
2 diş sarımsak,
1/2 adet limon,
6 su bardağı su.
Terbiyesi için:
1 adet yumurta sarısı,
2 yemek kaşığı un,
4 yemek kaşığı yoğurt,
1/2 limon suyu,
1 çay kaşığı tuz,
Yapılışı:
İlk olarak işkembeyi bol suda iyice yıkayın ve üzerini geçecek kadar su ekleyip 40 dakika haşlayın. Bir tavada tereyağını eritip unu kavurun. İşkembeyi haşladığınız suyu kavrulan unun üzerine yavaş yavaş dökün. Bir yandan da çırpın. Bu karışımı işkembeyi haşladığınız suyun içerisine dökerken sürekli karıştırın.
Terbiyesi için tüm malzemeleri derin bir kapta çırparak homojen bir karışım elde edin. Terbiye karışımını da tencereye yavaş yavaş ilave edin ve karıştırın.
Son olarak haşlanan işkembeyi küçük küçük doğrayın ve çorba tenceresine ilave edin. Kısık ateşte 15 dakika kaynatın. İsteğe göre çorbaya rendelenmiş sarımsak ile sirke de ekleyebilirsiniz. Servise hazır.
3- BALIK ÇORBASI
Malzemeler:
1 adet levrek,
1 adet kuru soğan,
2 diş sarımsak,
1 adet havuç,
1 adet patates,
1 adet kereviz sapı,
3 yemek kaşığı zeytinyağı,
6 su bardağı su,
1/2 limon suyu,
Karabiber,
Tuz.
Terbiyesi için:
1 adet limon,
1 adet yumurta sarısı.
Yapılışı:
İlk olarak levreği ayıklayıp temizleyin. Sonrasında balığı soğanla birlikte haşlayın. Haşlanan balığı süzün. Balıkları küçük küçük didin.
Başka bir tencerede soğan ve sarımsakları küp küp doğrayıp yağda kavurun. 6 bardak su (balık suyu da koyabilirsiniz) ekleyin. Kaynayan suya sebzeleri küp küp doğrayıp ilave edin. Baharatlar, limon suyu ve balıkları da tencereye ekleyip sebzeler pişene kadar pişirin.
Terbiye malzemelerini çırpın, üzerine çorbanın suyundan ekleyin ve yavaş yavaş tencereye dökün bir yandan da karıştırın. 5 dakika pişirin. Servise hazır.
4- MERCİMEK ÇORBASI
Malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek,
1 adet soğan,
1 adet havuç,
1 yemek kaşığı un,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
Yarım yemek kaşığı salça (isteğe göre),
5 su bardağı sıcak su,
Tuz Karabiber,
Kimyon.
Yapılışı:
İlk olarak soğanları küp küp doğrayın ve kavurun. Sonrasında unu ilave edin. Kısık ateşte kavurmaya devam edin.
Salçayı ekleyin. Küp küp doğranan havucu ve yıkanan mercimekleri de ekleyip bir süre kavurun. Ardından üzerine suyu ilave edin. Kaynayana kadar pişirin. Çorba piştikten sonra blender'da ezin. Üzerine baharatlarını ilave edin.
İsterseniz üzeri için tereyağı ve kırmızı pul biberi eritip dökebilirsiniz. Servise hazır.