Sıcak çaya bal ekleyen herkesin dikkatine! Çay sıcakken içine bal eklemek bakın aslında nasıl etkiliyormuş
Çay sıcakken içerisine bal ekleyen ve ballı çay içen kişiler bunun doğru bir davranış olup olmadığını merak ediyor. Toplumun büyük bir kesimi ise sıcak çaya bal eklemenin kanserojen içerdiğini öne sürüyor. Peki ya gerçekten doğru olan ne?
Toplumun büyük bir kesimi balın ısıtıldığında ya da sıcak içecekler eklendiğinde sağlıklı yapısını kaybettiği ve toksik maddeler ürettiğine inanıyor. Daha çok balın çaya eklenmesi ile ortaya çıktığını düşünülen bu zararlı oluşumlardan korunmak için ise çoğu zaman bal çaya eklenmiyor. Uzmanlar tarafından yapılan çalışmalar ise balın ısıtılması ile ilgili gerçeği ortaya koydu.
Bitki çayına bal ekleyerek içmek ya da siyah çaya şeker yerine bal eklemek gibi alışkanlıkları olanları da ilgilendiren bu durum Hindistan'da yapılan bilimsel bir araştırma ile kesinlik kazandı.
Balın sıcak çay içrisine eklendiğinde kanserojen ürettiği iddiası büyük bir çoğunlukta gerçeğe dayanmıyor. Bal sıcak içeceklerin içerisinde zehirli yapı kazanmıyor ve dolayısıyla içmekte de bir sakınca bulunmuyor. Balın 40 derece üzerinde toksik hale geldiği iddiası ise Avuryeda Öğretileri'ne dayanan bir durum. Bu durumun bilimse bir dayanağı ise yok.
Hindistan'da 2010 yılında gerçekleştirilen bir çalışmaya göre bal ısıtıldığında yapısında oksimetilfurfural (OMF) adı verilen bir madde oluşuyor. Balın içerisinde de oluşan OMF çok yüksek sıcaklıklarda kanserojen etki gösterebiliyor. Ancak baldaki OMF seviyesi insan sağlığını tehlikeye atacak düzeyde değil. Aksine reçel, şekerleme ve konserveler baldan çok daha fazla OMF içeriyor.
Bal ısıtıldığında içerisindeki bazı antioksidan ve enzimler zarar görmeye başlayabilir. Fakat bal tüm sağlıklı yapısını kaybetmez. Balın içerisindeki antimikrobiyal ve anti-inflamatuar bileşikler balın faydalı yapısını kaybetmesini önler.
Yani çayın içerisine ya da sıcak içeceklere bal eklemek aslında zararlı değildir. Aksine hem lezzetli bir içecek içersiniz hem de bu durum bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.