Sebzeleri sirkeli suda yıkayanlar yandı! Sağlıklı sanılıyordu ancak bakın nasıl bir zararı varmış
Sebzelerin sağlıklı yapısını korumak ve bakterilerden arındırmak için yıkanmaları gerekir. Bu sebeple çoğu kişi satın aldığı sebzeleri sirkeli su içerisinde bekleterek bakteri ve mikroplardan arınmasını sağlamak ister. Ancak sebzeleri sirkeli suda yıkamanın zararlı olduğu ortaya çıktı.
Sebzelerin yetiştirilmesi ve satılmasına kadar geçen sürede dış kısmı mikropların biriktiği alanlar haline gelebiliyor. Bu nedenle pek çok kişi sebzeleri aldıktan sonra detaylı bir yıkama işlemi gerçekleştirmek istiyor. Sebzelerin yıkanması için ise en etkili yöntemlerinden biri sirkeli suda bekletmek olarak biliniyor.
Yüksek asit içeriği ile sebzelerin yapısını mikroplardan ve kirlerden arındıran sirkenin ise sebzeler için belirli zararları olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar sebzelerini sirkeli suda yıkayan herkesi uyarıyor. İşte sebzeleri sirkeli suda yıkamanın neden olduğu zararlar ve sebze yıkamanın doğal yöntemi:
Sebzeleri sirkeli suda bekletme işlemi çoğu zaman sağlıklı olarak görülen bir işlem. Ancak sebzeleri sirkeli suda beklettiğinizde ortaya bazı zararlar çıkıyor. Sebzeler sirkeli suda beklettiğinde içerdikleri besin değerlerini kaybetmeye başlıyorlar. Bu duru özellikle C vitamini bakımından zengin olan sebzeler için geçerli.
C vitamin suda çözünene bir vitamindir. bu sebeple sebzeler sirkeli suda beklediklerinde içerdikleri C vitamini çözünerek kaybolur.
Sebzeleri sirkeli suda bekletmek aynı zamanda sebzelerin yapısını bozarak yumuşamasına neden oluyor. Sirke bazı sebzelerin dokusunu yumuşatarak tadının bozulmasına neden oluyor. Bunların yanı sıra sirke bazı sebzelerde temizliğin tam tersi etki yapıyor.
Sirke bazı bakterileri öldürse de tümünü yok etme konusunda tam bir etki sağlamaz. Bazı bakteriler sirkeye dirençlidir. Ayrıca sirke gıdalardaki pestisit gibi zararlı kimyasalları temizleme konusunda da yetersizdir. Hatta sirke pestisit kimyasalının sebzelere daha çok yapışmasına dahi neden olabiliyor.
Sebzeleri yıkarken sirkeli suda bekletmek yerine karbonatlı su hazırlayabilirsiniz. Karbonat sirkenin aksine asidik bir etki sağlamak yerine derinden temizleme işlemi gerçekleştirir. Aşındırıcı yapısı ile karbonatın sebze temizleme suyuna eklenmesi sebzeleriniz için daha sağlıklı bir temizlik işlemi gerçekleştirmenize yardımcı olacaktır.