Sarmaşık çürümesin istiyorsanız mutlaka çiçeğinizi böyle besleyin
Sarmaşık bakarken bilmeniz gerekenler...
Sarmaşık, doğada kendiliğinden büyüyen ya da bahçelerde estetik bir görüntü oluşturmak için kullanılan tırmanıcı bir bitkidir. Genellikle duvarları, çitleri ya da ağaçları sararak büyür ve bulunduğu alana yeşil bir görünüm kazandırır. Sarmaşıklar, hem dekoratif amaçlarla hem de gölge sağlamak için tercih edilir. Ancak, bazı türleri kontrolsüz büyüyerek çevresindeki bitkilere zarar verebilir. Bu nedenle, sarmaşık yetiştirirken düzenli bakım yapmak önemlidir.
Salon Sarmaşığı Yaprakları Neden Sararır?
Yaprakların sararmasının üç nedeni olabilir.
Bunlardan ilki, bitkiyi fazla suladığınızı gösterir. Eğer çok sık sulama yapıyorsanız, bitkinin kökleri çürümeye başlar. Bu da zamanla bitkinin ölmesine yol açabilir.
İkinci olarak bitkinin daha fazla ışığa ihtiyaç duyduğunu gösterebilir. Eğer bitkinin bulunduğu ortam çok ışık almıyorsa, farklı bir ortama taşımayı deneyebilirsiniz.
Son olarak salon sarmaşığı, yaz aylarında çok fazla güneş ışığına maruz kalıyorsa, yapraklarda sararmalar görülebilir. Bu durum genelde geçici bir durumdur. Ancak önlem almak için, bitkinizi doğrudan güneş ışığı almayan bir ortama yerleştirmeyi deneyebilirsiniz.
Salon Sarmaşığı Bakımı Nasıl Yapılır?
Saksı seçimi: Bitkinin boyutlarına uygun bir saksı seçilmelidir. Saksının drenaj delikleri olmalı ve fazla suyun akabilmesi için altında tablası bulunmalıdır. Genelde plastik saksılar tercih edilir.
Toprak seçimi: Salon sarmaşığı bitkisinin toprağı humuslu, geçirgen ve organik bakımından zengin olmalıdır.
Ortam: Salon sarmaşığı az ışıklı ortamlarda da büyüyebilir. Ancak daha fazla verim alabilmek için, bol ışık gören yerlere yerleştirmeniz gerekir.
Salon sarmaşığını dilerseniz asılabilir saksılara da yerleştirebilirsiniz. Böylece daha dekoratif bir görünüm sunar.
Sulama: Salon sarmaşığı az sulamaya dayanıklıdır. Bu yüzden sürekli sulama istemez. Toprağın nemli kalması, bitkinin köklerine zarar verebilir. Bu yüzden sulama işlemi için, toprağın tamamen kuruduğundan emin olmanız gerekir.
Salon sarmaşığının boyu uzadıkça, saksının içine destek çubukları yerleştirin. Bitkinin dallarını dikkatli bir şekilde bu çubuklara sarın. Böylece hem bitkiniz daha güzel büyüyecek, hem de daha şık bir görüntü oluşacaktır.
Salon sarmaşığının birçok farklı çeşidi vardır. En çok tercih edilen çeşitleri; Pothos orman sarmaşığı, La fleurla salon sarmaşığı, Epipremnum aureum sarmaşığı ve Hedera helix sarmaşığıdır.