'Salda Gölü'ne ziyaretçi tehdidi!

Salda Gölü Burdur
'Salda Gölü'ne ziyaretçi tehdidi!

Mars'ın Jezero Krateri ile benzer özelliklere sahip Salda Gölü, artan ziyaretçi sayısı nedeniyle ekolojik tahribat riski altında... Son araştırmada hafta sonu ziyaretçi sayısı ortalama 2 bin 70 olarak saptanan Salda Gölü'nde ekolojik zarar uyarısı yapıldı.

Türkiye'nin en önemli tabiat parklarından biri kabul edilen Salda Gölü, her gün yüzlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Salda Gölü Tabiat Parkı’nın 'Uzun Devreli Gelişim Planı' 2020 yılında tamamlanmasına karşın henüz ziyaretçi yönetim planı yapılmaması beraberinde ciddi sorunlara da davetiye çıkartıyor. Eşsiz doğa harikası, hafta sonları ziyaretçi yoğunluğu nedeniyle ekolojik tahribat riski altında bulunurken, ziyaretçi yoğunluğunun ekolojik yapıya vereceğini ortaya koyan çarpıcı bir araştırma yayınlandı.

'Salda Gölü'ne ziyaretçi tehdidi! - Resim : 1
Ziyaretçi sayısının her geçen gün artması beraberinde Salda Gölü'nde ekolojik riskleri de beraberinde getiriyor. 

2 BİN 70 KİŞİ ZARAR VERİR

Araştırma kapsamında Salda Gölü Tabiat Parkı’nın fiziksel taşıma kapasitesi, gerçek taşıma kapasitesi ve etkin taşıma kapasitesi analizleri sonucu, hafta içi ziyaretçi sayısının ortalama bin 168 kişiyi aşmadığı, bu rakamın ekolojik hasar açısından sıkıntı yaratmayacağı ancak hafta sonu ziyaretçi sayısının ortalama 2 bin 70'e çıktığı ve bu sayının ise fiziksel kapasiteyi aştığına dikkat çekildi.

YÜZDE 62'Sİ KULLANILMALI 

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü'nden İpek Melisa Özmekik ile Tendü Hilal Göktuğ'un gerçekleştirdiği araştırmada Salda Gölü'ndeki mevcut imkan, personel, altyapı, üstyapı ve tesisler dahilinde fiziksel kapasitenin ancak yüzde 62’sinin kullanılabileceğine yer verilirken, "Fiziksel taşıma kapasitesinin üzerinde kullanımların önüne geçebilmek için rezervasyon sistemleri ve ücretlendirme politikaları geliştirilmeli" denildi.

BİR ZİYARETÇİ 6 SAAT KALIYOR 

Salda Gölü Tabiat Parkı'ndaki mevcut rekreasyonel alanların bisiklet gezileri, fotoğrafçılık, kampçılık, olta balıkçılığı, hiking ve kuş gözlemciliği ile macera tutkunlarının gerçekleştirebileceği aktiviteleri içeresinde bulundurduğuna dikkat çekilen araştırmada, tabiat parkına günde 600 aracın giriş yaptığı, bir ziyaretçinin ise ortalama 6 saat boyunca tabiat parkında kaldığının altı çizildi.

'Salda Gölü'ne ziyaretçi tehdidi! - Resim : 2
Salda Gölü'ne hafta sonlarında günde 600 aracın giriş yaptığı, bir ziyaretçinin ise 570 dekarlık tabiat parkında yaklaşık 6 saat kaldığı saptanmış durumda. 

YÖNETİM PLANLARI HAZIRLANMALI 

Tabiat Parkı’nda 2 güvenlik görevlisi, 3 üst yönetim personeli olmak üzere toplam 40 personel hizmet verdiği aktarılan araştırmada, şu saptama ve öneriler sıralandı: " Gelen ziyaretçilerin bir kısmı hem plaj hem de piknik alanını kullanabilmekte. Bu sebeple Salda Gölü ve benzeri korunan alanlarda yönetimce kapasiteye bir sınırlandırma getirilmeli. Hafta sonu kullanımların ortalama 2 bin 70 ziyaretçi fiziksel taşıma kapasitesi üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Salda Gölü gibi hassas ekosistemlere sahip korunan alanların sürdürülebilirliğini sağlamak ve ziyaretçilere güzel bir deneyim sunabilmek için taşıma kapasitesi tabanlı ziyaretçi yönetim planlarının hazırlanması önemlidir."

JEZERO KRİTERİ İLE AYNI ÖZELLİKLER 

Öte yandan Salda Gölü ve çevresi, 1989'da 1. derece Doğal Sit olarak tescil edilirken, 1992 yılında ise Salda Gölü çevresindeki bazı lokasyonlar 2. derece Doğal Sit olarak tescillendi. 2012 yılında mesire yeri olarak kullanılan göl çevresindeki 120 dekar alan ise Salda Gölü Tabiat Parkı olarak belirlenirken 2019 yılında ise Tabiat Parkı’nın büyüklüğü 570 dekara çıkarıldı. NASA mühendisler, Burdur'un Yeşilova sınırları içerisinde yer alan Salda Gölü'ndeki mineral ve tortularının benzerlerinin Mars'ın Jezero Krateri'nde bulunduğunu belirtiyorlar.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel

Salda Gölü tabiat parkı Burdur doğal yaşam çevre haberleri kirlilik