Şahin gibi gözlerin sırrı bu baharatta gizli! Sadece bir tutamı bile gözlükleri kırdırıp attıracak etkiye sahip
Doğal ürünler olan baharatların yemeklere eklenmesi faydalarından yararlanmak için gereklidir. Yemeklere kendilerine özgü tatlarını katan ve vücudumuza faydalar sağlayan baharatlardan biri ise göz sağlığını korumaya yardımcı oluyor.
Yemeklerde sıklıkla kullandığımız baharatların her biri farkı faydalar barındırır. Bu faydalardan yararlanmak için ise yemeklerimize baharat eklemek yeterli olur. Sağladıkları faydalar ile daha sağlıklı bir hayata adım atmamıza yardımcı olan baharatlar içerisinde özellikle biri göz sağlığımızı korumamız açısından büyük önem arz ediyor.
Bitkilerin toz ya da büyük oranda ufalanmış hale getirilmesi ile hazırlanan baharatların her biri kendine has faydalar barındırırken bu baharatlar içerisinde biri ise göz sağlığımızı korumamıza yardımcı oluyor.
Göz sağlığı için önem arz eden bu baharat ise daha çok et yemeklerinde ve pilavlarda kullanılan safrandan başkası değil. Safranın yemeklerde kullanılması başta göz sağlığı olmak üzere vücutta pek çok soruna iyi geliyor.
Safranın içerisinde yer alan krosin maddesi retinayı koruyarak görme yetisinin bozulmasını engeller. Aynı zamanda safrandaki karotenoidler de yaşlanmaya bağlı makula bozulmasının önüne geçerek ilerleyen yaşlarda göz problemi yaşama riskini önemli ölçüde düşürüyor.
Safranın faydalarından tam anlamıyla yararlanabilmek için ise dengeli bir ölçüde düzenli şekilde kullanmak gerekiyor. Safranın tek faydası ise gözler üzerinde değil. İşte safranın insan vücuduna sağladığı diğer faydalar:
Safranın insan sağlığı açısından faydaları şu şekilde karşımıza çıkıyor:
-Safran potasyum açısından zengindir ve bu sayede kan basıncını dengeli seviyelerde tutmaya yardımcı olur.
-Safran içerdiği yüksek antioksidan değeri sayesinde solunum rahatsızlıklarını gidermeye yardımcı olur.
-Safran depresyon, kaygı, hafıza kaybı ve nörolojik rahatsızlıklara karşı koruyucu etki göstererek zihinsel sağlığı korur.
-Yapısındaki C vitamini, magnezyum, demir ve potasyum sayesinde safran kan şekerini düzenler.
-Safran bronşiyal astım belirtilerini ve akciğerde iltihabı önler.
-Adet düzenliliği oluşturur, iştahı açar.
-Analjezik özelliği sayesinde tümörleçrin büyümesini önleyebilir.