Sabah erken saatte uyananlar dikkat! Kendinize çok büyük kötülük yapıyor olabilirsiniz
Sabah erken saatlerde uyanmak ve güne başlamak sağlıklı bir alışkanlık olarak biliniyor. Verimliliği artıra bu alışkanlık tavsiye edilirken uzmanlar aslında sabah erken uyanmanın herkese iyi gelmediğini ortaya oydu.
1Güne başlamak herkes için aynı şekilde kolay değildir. Kimileri sabahın ilk saatlerinde hızlı bir şekilde günün temposuna ayak uydurabilirken diğerleri ise uyanmak için en azından iki saat daha beklemek isterler. Sabah erken kalkanlar için sabahları enerjik olmak doğal bir süreçtir.
Yakın bir zamana kadar ise bu sürecin tüm insanlar için olduğu sanılıyordu. Bilim insanları aslında sabah erken kalkma alışkanlığının herkes için aynı etkide olmadığını ve bu durumun bazı kişilerde ciddi sorunlara sebep olabileceğini ortaya koydu.
Bilim insanları tarafından yapılana araştırmalara göre insanlar sahip oldukları kronotipe göre farklı kategorilere ayrılıyor. bilim insanları bu kronotipleri üç farklı alt dalda inceliyor. Sabahçı, güvercin ve akşamcı olan insanlar günün daha farklı saatlerinde farklı aktiflik belirtileri gösteriyor.
Bilim insanlarına göre ise kronotipinizin dışındaki bir yaşam biçimini benimsemek vücudunuzda bazı dengesizliklere neden olabiliyor. Bu nedenle kişilerin kronotiplerini bilmeleri ve buna göre bir yaşam biçimi tercih etmeleri daha sağlıklı kabul ediliyor. Bilim insanlarının uyanma biçimine gör ayırdığı kategoriler şu şekilde:
Sabahçı: Bu kişiler sabahın erken saatlerinde kendilerini daha aktif hisseden ve güne erken saatlerde başlayabilen kişiler. Onlar için sabah uyanmak doğal bir süreç ve sabahları enerjileri yüksek oluyor.
Akşamcı: Akşamcı kişiler ise kendilerini günün daha geç saatlerinde ve daha çok geceleri enerjik hissediyorlar. Sabah erken uyandıklarında kendilerini yorgun ve halsiz hissederler.
Güvercin: Güvercin olarak bilinene gruptaki kişiler ise kendilerini günü her saati aynı aktiflikte bulabilir ve onlar için günün en verimli çalışma ve yaşama anları öğlen saatleri olarak bilinir.
Bilim insanlarına göre ise akşamcı kişilerin sabahları erken saatlerde uyanmaları biyolojik saatlerine aykırı bir davranış olduğundan sağlıksız bir hayat yaşamalarına sebep oluyor. Bu durumda akşamcı kişiler sağlık sorunları ve hormonal bozukluklar ile karşı karşıya kalabiliyor. Hatta erken yanmak insülin ve glikoz algılarını bile bozabiliyor.
Bilim insanları daha aktif ve daha sağlıklı bir yaşam içi kronotipinizi bilmeniz gerektiğini vurguluyor. Buna göre ise akşamcı kişilerin hayat düzenlerini ve iş saatlerini sahip oldukları kişiliğe göre düzenlemeleri gerektiğini aktarıyor.