Rize'de çocuklar bile biliyor ama biz yeni öğrendik! Çay demlerken bu 6 püf noktaya dikkat etmeliymişiz
Sabah kahvaltısından akşam sohbetlerine eksik etmediğimiz çayın hazırlanması aşamasında dikkatli olmak gerekiyor. Bir çok püf noktası bulunan çayın tadının tam kıvamında olması için bu püf noktaları bilmek gerekiyor. İşte enfes bir çayın 6 püf noktası...
Sabah kahvaltılarından gece sohbetlerine kadar günün hemen her saati tükettiğimiz bir içecek olan çay aynı zamanda kültürümüzde de önemli bir yere sahiptir. Severek tükettiğimiz çay sağlığımız için de oldukça faydalıdır. Ancak çayın demlenmesi esnasında yapılan bazı hatalar çayın lezzetlerinden ve faydalarından tam anlamıyla yararlanmayı imkansız hale getiriyor.
Tüm faydalarından yararlanmak ve lezzetinin keyfine varmak için çayın nasıl demlenmesi gerektiği açığa çıktı. Rizelilerin sır gibi sakladığı doğal yöntemler ve püf noktalar sayesinde çayın gerçek lezzetini tadabilirsiniz. İşte doğru çay demlemenize yardımcı olacak pratik bilgiler:
Su kalitesinin yüksek olması: Çay demlerken kullandığınız suyun kalitesi hem lezzeti hem de görüntüsü açısından önemlidir. Çayın gerçek lezzetine ulaşabilmesi için iyi arıtılmış, temiz ve doğal kaynak suları kullanılmalıdır. Şebeke sularındaki kireç ve klor seviyelerinin yüksek olması çayın hem tadını bastıracak hem de çayın rengini bulanıklaştıracaktır.
Doğru sıcaklıkta demlemek: Çay demlerken farklı çay türleri için farklı sıcaklık dereceleri olduğunu bilmeniz gerek. Siyah çay ve oolong çayları için ideal demleme sıcaklığı 90 derece olarak karşımıza çıkar. Bu durum beyaz çay ve yeşil çay için ise 80 derece şeklindedir. Kaynar su kullanmak ise çay yapraklarını yakar ve çayın tadının acılaşmasına neden olur.
Doğru çay miktarı: Çay demlerken doğru miktarı bulmak gerekiyor. Çayın fazla kullanılması tadının acılaşmasına ve fazla demli hale gelmesine neden olur. Bu nedenle 1 demlik çay için kaç kaşık çay yaprağı kullanmanız gerektiğiniz bilmelisiniz. Her 2 bardak çay için 1 çorba kaşığı çay yaprağı kullanılması ideal orandır.