Patlıcan böyleyse ağzınıza bile sürmemelisiniz! Patlıcanları hemen yemeden önce buna dikkat etmek gerekiyormuş
Pişmemiş patlıcan ile hazırlanan tariflerin sayısında yaşanan artış ile birlikte pek çok kişi çiğ patlıcan tüketmeye başladı. Ancak patlıcan sağlıklı bir sebze olsa da patlıcan tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar da bulunuyor.
Patlıcan daha çok yaz ve sonbahar aylarında tüketilen sağlıklı bir sebzedir. Ancak patlıcanın tüketiminde de dikkatli olunması gereken bazı hususlar bulunuyor. Patlıcan yanlış şekilde tüketildiğinde sağlık açısından zararları ortaya çıkıyor. Patlıcanın faydalarından yararlanma için ise yanlış patlıcan tüketiminden uzak durmak gerekiyor.
Uzmanlar bu bağlamda son dönemde pek çok kişinin tükettiği çiğ patlıcan aslında sağlık için zararlı bir tüketim şekli çıktı. Patlıcan tüketirken zararlarından korunmak için patlıcanın insan sağlığına zararlarını bilmek gerekiyor. İşte çiğ patlıcanın sağlık açısından zararları:
Patlıcanın yaprakları ve çiçekleri de zehirlidir. Bu alanların tüketilmemesi gerekiyor. Patlıcanın çiğ hali içerisinde insan sağlığı açısından zehirli kabul edilen bir madde olan solanin barındırır. Patlıcandaki solanin değeri çok yüksek olmadığından az miktarda tüketilen çiğ patlıcan herhangi bir soruna yol açmayacaktır. Fakat çiğ patlıcanın sürekli ya da yüksek miktarlarda tüketilmesi vücutta toksik etkilere neden olur. Solanin mide bulantısı ve kusma gibi sorunlara neden olacaktır.
Patlıcanda bulunan solanine karşı bazı insanların duyarlılığı vardır. Bu kişilerin çiğ patlıcan tüktemesi eklem ağrıları, mide rahatsızlıkları, bağırsak rahatsızlıkları ve ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Eğer çiğ patlıcan tüketttikten sonra herhangi bir yan etki ile karşı karşıya kaldıysanız çiğ patlıcan tüketmemelisiniz demektir. İlk fırsatta doktorunuza başvurmanız ise en sağlıklısı olacaktır.
Patlıcanın pişirilmesi içerisindeki solanini yok eder. Acımsı bir tada sahip olan solanin patlıcanın tariflerde kullanılmasını engelleyen bir maddedir. Bu sebeple patlıcanı tuzlama yöntemi ile içerisindeki soalnin çıkarılabilir. Çiğ patlıcanı salatalarda az miktarda tüketebilirsiniz. ancak en sağlıklısı pişirmek olacaktır.