Patateslerin filizlenmesini tek başına engelliyor! Taptaze patatesler için sadece iki tane kullanmak yeterli oluyor
Mutfaklarda en sık kullandığımız sebzelerden biri olan patateslerin taze kalması için doğru saklama koşullarını tercih etmek gerekiyor. Patates yanlış koşullarda saklandığınızda kısa süre içerisinde filizlenmeye başlıyor. Bu yöntem sayesinde patatesleriniz aylarca taze kalacak.
Mutfaklarda pek çok farklı tarifte kullandığımız patatesleri kullanım alanının bu kadar geniş olması sebebiyle bolca satın alırız. Uzun süre dayanması ile bilinen patatesler ise belirli bir süre sonra filizlenmeye başlar. Önce yeşillenen ve ardından filizlenen patateslerin tazeliğini korumak isteyenlerin deneyebileceği bazı doğal yöntemler var.
Patates saklamanın püf noktası olan doğal yöntemler sayesinde patateslerinizi aylarca filizlenmeden saklayabilirsiniz. İşte patateslerin filizlenmesinin sebebi ve aylarca taze patates saklamanın püf noktası:
Patateslerin filizlenmesi sadece görüntüsüne ve tadına etki eden bir durum değildir. Aynı zamanda filizlenen patatesler sağlık açısından da bir tehdit olarak görülür. Patateslerin filizleri solanin adı verilen bir toksin üretir. Patateslerin yeşillenen bölgelerinde ortaya çıkan bu filizlerde solanin üretimi oluşması toksinlerin insan vücuduna etki ederek genel sağlığımıza zarar vermesine neden olur. Bu sebeple patatesleri doğru şekilde saklamak önemlidir.
Elma kullanın: Patateslerin uzun süre boyunca taze kalmasını ve filizlenmemesin istiyorsanız o halde tek yapmanız gereken patatesleri sakladığınız yere patatesler ile birlikte iki adet de elma eklemek. Elmanın içerisinde bulunan ve diğer meyve ve sebzeleri etkileyen etilen gazı patatesleri filizlenmeye karşı koruyacaktır.
Etilen gazı normal şartlarda diğer meyve ev sebzelerin olgunlaşmasını hızlandıran bir gaz olsa da patateslerde filizlenmenin önüne geçmeye yardımcı olur. Bu yöntem için taze ve sağlam elmalar tercih etmeniz patateslerin taze kalma süresini uzatacaktır.
Karanlık alanlarda saklayın: Patatesler yaz aylarında çok daha hızlı şekilde filizlenmeye başlar. bunun nedeni ise güneş ışığının patateslerde filizlenmeyi tetiklemesidir. Patateslerinizi serin, kuru ve karanlık alanlarda sakladığınızda aha uzun süre taze kaldığını ve filizlenmediğini görebilirsiniz.