Patatesleri dilediğiniz yerde saklayın, asla filizlenmeyecek! İşte çiftçilerin sır gibi sakladığı yöntem
Kızartmasından haşlamasına ve püresine kadar pek çok farklı şekilde pişirilebilen patatesleri hem kendi başına hem de farklı tariflerde kullanmak üzere bol miktarda alırız. Yüksek miktarlarda alınan patatesleri bozulmadan saklamak için bu yöntemi deneyin.
Mutfaklarımızda bol miktarda bulundurduğumuz patatesleri saklarken dikkatli olmamız gerekiyor. Patatesler yanlış koşullar altında saklandıklarında kısa süre içerisinde filizlenmeye başlıyor. Filizlenen patatesler ise sağlıklı yapısını kaybediyor.
Yanlış koşullar altında sakladığımız patatesleri daha sonra çöpe atmak zorunda kaldığımızda ise ekonomimize durdu yere zarar vermiş oluyoruz. Bu sorunun önüne geçmek ise düşündüğünüzden çok daha basit.
Salatlardan yemeklere kadar pek çok farklı tarifin içinde kullandığımız patateslerin saklama koşullarına dikkat ederek uzun süre sağlıklı kalmalarını sağlayabiliriz. Çoğu zaman patateslerin yanlış şekilde saklanmasının en büyük örneği patateslerin soğanlar ile birlikte saklanması olarak biliniyor. Bunun yanı sıra nemli ortamlarda saklanan patatesler de kısa süre içerisinde filizlenmeye başlıyor.
Patateslerin filizlenmesini önlemek için doğal yöntemler ile patates aklamayı deneyebilirsiniz. İşte çiftçilerin sır gibi sakladığı uzun süre filizlenmeden patates saklamanın püf noktası:
Patateslerin uzun süre sağlıklı yapısını korumak için yanına elma koyarak saklayabilirsiniz. Elmalar saklandıkları ortama yoğun miktarda etilen gazı yayan besinlerdir. Elmalar tarafından yayılan bu etilen gazı ise patateslerin olgunlaşma sürecini yavaşlatır.
Elmaların yaydığı etilen gazı aynı zamanda patateslerde oluşan filizlenme sürecinin de oluşumunu engelliyor. Bu nedenle patates saklarken mutlaka aynı kabın içerisine bir miktar elma bırakmak gerekiyor.
Elmaların yaydığı etilen gazı her ne kadar patateslerde oluşan filizlenmenin durdurulmasına yardımcı olsa da bu durum her meyve ve sebze için geçerli değil. Patateslerin filizlenme sürecini engelleyen bu gaz çoğu meyve ve sebzenin kısa sürede bozulmasına neden oluyor.
Bu sebeple mümkün oldukça elma ve patatesleri beraber saklarken aynı kap içerisinde farklı meyve ya da sebze barındırmamak gerekiyor.