Pas lekesine beklenmedik yardım. Patatesin kabuğunu soyup suya atınca...
Patatesler yalnızca yemek hazırlamak için kullanılmıyor. Özellikle pas lekesi çıkarma konusundaki başarısı ile ağızları açık bırakan mutfakların yıldızı patates, pek çok farklı kullanıma imkan tanıyor. Patatesin alternatif kullanım alanlarını duyduğunuz zaman fazladan bir kilo daha alacaksınız.
Yemeklerde bolca kullandığımız patatesler, aynı zamanda bildiğimizden çok daha fazla faydayı bünyesinde barındırıyor. Patatesler kullanılarak pas lekelerini çıkarmak oldukça kolay. Patates aynı zamanda paslı metallerin pasını da gidermeye yardımcı oluyor. İşte yemek dışında kullanımı ile bizleri şaşırtan patatesin alternatif kullanım alanları:
Pas lekesini giderin: Patatesler içerdikleri oksalik asit sayesinde hem kıyafetlerde hem de mutfaklarda kullandığımız eşyalarda pas lekelerini gidermeye yardımcıdır. Pas lekesini çıkarmak için patates kullanacakların ilk yapması gereken patateslerin kabuğunu soymak ve kabuğu ayrı patatesi ayrı şekilde tencereye koyup kaynatmak. Daha sonra patatesleri kullanmak üzere ayırabilir, kabukları su içerisinde kaynatmaya devam edebilirsiniz. Toplamda yaklaşık 15-20 kaynattığınız patateslerin kabuklarını da çöpe attıktan sonra pas lekesi olan eşyalarınızı bu suyun içerisinde 1 saat bekletebilir ve daha sonra makinede yıkayarak lekelerden kurtulabilirsiniz.
Paslı metalleri parlatın: Pas tutmuş metalleri patates sayesinde parlatabilir ve pastan kurtulabilirsiniz. Patates ile paslanmış metalleri temizlemek isteyenler bir patatesi ikiye bölerek paslı kısımlara patatesin açık kısmını sürebilir. Yaklaşık olarak 5 dakika bu işleme devam ettikten sonra temiz bir bezle paslı metali silerek pasların gittiğini görebilirsiniz.