Özbek pilavı nasıl yapılır, malzemeleri ve püf noktaları nelerdir? İşte ustaların sır gibi sakladığı tarif...
MasterChef'te ana kadro için mücadeleler başladı. Ana kadroya girmek isteyenler ilk kadro için belli olurken kalanlar yedekler için yarıştılar. Yarışmacılardan ise ikinci etapta Özbek pilavı yapılması istendi. İşte evde kolay ve pratik bir şekilde hazırlanabilen lezzetli Özbek pilavı tarifi...
Özbek pilavı birkaç püf noktaya dikkat ederek son derece pratik bir şekilde hazırlanabilecek yemekler arasında yer alıyor. MasterChef 2024 düellolar başladı. Her bölümü başka tariflerle ekrana gelen yarışmada geleneksel lezzetlere de sıklıkla yer veriliyor. Peki, Özbek pilavı nasıl yapılır, malzemeleri ve püf noktaları nelerdir?
ÖZBEK PİLAVI TARİFİ
Malzemeler:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
2 adet kuru soğan (piyazlık doğranmış)
5 adet orta boy havuç (rendelenmiş)
400 gram kuşbaşı kuzu eti
3 su bardağı pirinç
1,5 – 5 su bardağı sıcak su
2 baş sarımsak
Tuz, kimyon, karabiber
ÖZBEK PİLAVI NASIL YAPILIR?
Öncelikle pilav tenceresinde sıvı yağ ve tereyağı eritilir.
Piyazlık doğranan soğanlar eklenir ve karamelize oluncaya kadar kavrulur.
Kuşbaşı etleri tencereye eklenir suyunu çekene kadar kavrulur. Dilerseniz bu aşamada etleri öncesinden haşlayarak da yapabilirsiniz.
Etler suyunu çekip kavrulduktan sonra rendelenmiş havuçlar eklenir ve karıştırılır.
Havuçlar yumuşayınca pirinçler eklenir ve 3 dakika daha kavrulur.
Su, tuz, kimyon ve karabiber de eklendikten sonra karıştırılır.
2 baş sarımsak pilavın üstüne koyularak hafifçe bastırılır.
Tencerenin kapağı kapatılır ve kaynayıncaya kadar 5 dakika yüksek ateşte, 10 dk kısık ateşte pişirilir.
Ardından üzerine kağıt havlu konur ve 10-15 dakika dinlenmeye bırakılır, sonra servis edilir.