Ölmek için en iyi ülke açıklandı
Eric Finkelstein ve ekibi bir araştırma yaparak ölmek için en iyi ülkeyi belirledi. 81 ülkedeki veriler kullanılarak yapılan araştırmada ilginç sonuçlar çıktı.
Ölüm hayatın kaçınılmaz bir parçası. Kazadan, kanserde, salgın hastalıktan ya da başka nedenlerden dolayı bir şekilde hayatımız sona eriyor. Singapur'daki Duke-NUS Tıp Okulu'ndan Prof. Eric Finkelstein ve ekibinin yaptığı ve Journal of Pain and Sympton Management Tıp Dergisi'nde yayınlanan bir araştırma birçok ülkenin vatandaşlarına ölmek için iyi şartlar sunmadığını ortaya koydu.
Finkelstein ve ekibi, 309 bilimsel makaleyi gözden geçirip konuya en yakın makalelelerdeki verileri toplayarak bir çalışma yöntemi belirledi.
Bu inceleme sonucunda 13 faktör belirlendi.
Belirlenen faktörler şöyle;
Ağrı ve rahatsızlık yönetimi
Temizlik ve güvenli alan.
Davranış
Yaşam kalitesini uzatan tedaviler
Zamanında ve kolay ulaşılabilir bilgilendirme
Duygusal olarak başa çıkma
İyi koordine edilmiş bakım
Tercih edilen ölüm yeri
Maliyet
Aileyle iletişim
Manevi ihtiyaçlar
Tıbbi olmayan endişeler
Sorulara net yanıtlar verilmesi
Araştırmacılar bununla da yetinmeyip, 161 ülkeden yüzlerce uzmanla görüşme yaparak kendi ülkelerinin sağlık sistemleri için bu faktörleri değerlendirmelerini istedi. Her ülkeden en az 2 uzman yanıt verdi.
Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre dünya nüfusunun yüzde 81'inin yaşadığı sadece 81 ülke sıralamada yer aldı. Türkiye bu ülkeler arasında bulunmuyor.
Sonuçlara göre Birleşik Kralık listede 93.1 puanla ölmek için en uygun ülke olarak 1. sırada yer aldı.
Birleşik Krallık'ı sırasıyla İrlanda, Tayvan, Avustralya, Güney Kore ve Kosta Rika takip etti. Bu ülkeler 90 ve üzerinde puan alıp A derecesi alan ülkeler oldu.
En düşük not olan F'i alan ülkeler arasında Paraguay, Lübnan, Brezilya, Senegal ve Haiti yer aldı.
Araştırmanın başındaki isim olan Finkelstein sonuçları hayal kırıklığı olarak değerlendirdi ve "Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerdeki birçok insan çok kötü bir şekilde ölüyor" yorumunda bulundu.
Nitekim ABD gibi gelişmiş bir ülke bile 71,5 puanla 81 ülke arasında ancak 43. sırada yer alabildi.
Öte yandan çalışmanın dezavantajı her ülkenin sıralamasının ortalama yalnızca iki uzman tarafından belirlenmesi oldu. Uzmanlar sadece iki kişinin görüşüyle değerlendirme yapılmasının adil olmadığı düşüncesinde.