Okumak bir yana, dokunmak bile tehlikeli sayılıyor! Zehirli boya tespit edilen o kitaplar toplatılıyor
Ktüphanelerde yer alan bazı kitapların kapaklarında zehirli boya tespit edildi. Uzmanların dokunmayı bile tehlikeli saydığı bu kitaplar kütüphane raflarından toplatılıyor. Bu kitapların kapak rengine dikkat etmek gerekiyor.
Kitaplar üzerinde yapılan araştırmalara göre 19. yüzyılda basılan kitapların kapak boyamasında kullanılan belirli renklerde zehirli materyaller olduğu ortaya konuldu. 'Zehirli Kitap Projesi' olarak adlandırılan çalışma sonucunda bu dönemde basılan kitapların kapaklarındaki yeşil, sarı ve kırmızı renk boyaların yüksek miktarlarda cıva, arsenik ve kurşun içeriğine sahip olduğu tespit edildi.
Çalışma kapsamında özellikle yeşil kapaklı kitapların boyamasında kullanılan 'Paris yeşili' renklerdeki boyaların arsenik içermesi nedeniyle zehirli olduğu keşfedildi. Paris yeşili rengi canlı ve parlak olması nedeniyle o dönem kitap kapaklarında sıklıkla tercih edilse de uzun vadede insan sağlığı açısından ciddi zararlara neden olduğu aktarılıyor. Tarihi kaynaklara göre bu boyaya maruz kalan pek çok kişide zehirlenme vakası görüldüğü de belirtiliyor.
Aynı şekilde kırmızı kitapların kapaklarında da 'cinnabar' adı verilen bir mineral bulunuyordu. Bu mineralin içerisinde yüksek miktarda cıva sülfür bulunduğundan böbreklerde kalıcı hasara ve solunum zorluklarına sebebiyet verebiliyor. Sarı renklerdeki kitapların kapaklarındaki ise kurşun kromat bulunuyor ve bu kurşun alaşımı zehirlenmelere neden olabiliyordu.