Okula gitmek istemeyen çocuklar için 4 öneri

Okula gitmek istemeyen çocuklar için 4 öneri

İlkokula gidecek tüm öğrenciler okula uyum sağlayabilmek için bu hafta eğitim öğretime başladı. Peki, bu süreci kolaylaştırmak için çocuklar ve aileler ne yapmalı? Uzm. Psk. Sesil Kalender, konuyla ilgili önerilerde bulundu.

İlkokula başlangıcın hem çocuk hem de aile için zorlayıcı ve adaptasyon gerektiren bir süreç olduğunu belirten Uzm. Psk. Kalender, okula gitmek istemeyen çocuğun uyum sürecini kolaylaştıracak püf noktaları paylaştı. 

1 - Okula karşı direncin belirtilerini tanıyarak, sorun daha da kemikleşmeden önlem alın.
2 - Çocuğunuzla sık sık konuşarak okula gitmek ile ilgili hem olumlu hem de olumsuz duygu ve düşüncelerini dile getirmesine yardımcı olun.  
Anne babalar bazen olumsuz duygu ve düşüncelerin konuşulduğu zaman daha da artacağını düşünerek konuşmaktan kaçınmaya çalışırlar. Fakat çocukların davranışlarında meydana gelen değişikliklerin her biri yardım çağrısıdır ve yardım çağrıları duyulmalıdır. Duyulmaması sorunun daha da alevlenmesine yol açacağı gibi, ayrıca duygusal gelişimini de olumsuz etkiler.
3- Çocuğun okul ile ilgili duygu ve düşünceleri karşısında yargılayıcı, küçümseyici, alaycı, suçlayıcı olmayın.
4 - Çocuğu okula göndermekten hemen vazgeçmeyin. Akşam eve geldiğinde okul ile ilgili konuşmak istemeyen çocuklar ile de hemen başka keyifli konular hakkında sohbete başlamalısınız. DHA


okul ilkokul eğitim öğretim 9 Eylül