Öğrendiğinizde kullanmadan çöpe atmak isteyeceksiniz! Uzmanlar kesme tahtalarındaki tehlikeyi ortaya çıkardı
Mutfaklarda kullanılan kesme tahtaları yemek hazırlığı sürecinde en sık kullandığımız ürünler arasında yer alır. Hemen hemen her gıdaya temas eden kesme tahtalarındaki gizli tehlikeyi duyduğunuzda kullanmadan çöpe atmak isteyeceksiniz.
Yemek hazırlığı yaparken en çok kullandığımız ürünler bıçak ve kesme tahtasıdır. Yiyecekleri kolayca kesmemizi sağlayan kesme tahtları yemek hazırlama sürecini büyük ölçüde kısaltmayı sağlar. Ancak kesme tahtalarını kullanırken çoğu zaman önce kullanır sonra bir durular ve yeriine geri bırakırız.
Çoğu zaman kullanımında dikkatsiz davrandığımız kesme tahtalarının sağlık açısından ciddi risk teşkil ettiği ortaya çıktı. Uzmanlar kesme tahtalarını kullanan herkesi uyarıyor. İşte kesme tahtalarındaki risk ve sağlık açısından zararları:
Kesme tahtalarının taşıdığı risk plastik kesme tahtaları ile karşımıza çıkıyor. Plastik yapıdaki kesme tahtalarının kullanımı sağlık açısından ciddi riskler taşıyabiliyor. Mutfaklarda sıklıkla kullanılan ve her geçen gün yaygınlaşan plastik kesme tahtaları zamanla yıpranmaya başlıyor. Bu yıpranma da kesme tahtalarının yapısında beyaz çizikleri oluşturuyor.
Uzmanlara göre kesme tahtalarının üzerinde oluşan beyaz çizik ve kesikler gıdalardan geçen bakterileri barındırabiliyor. Çapraz bulaşma riskini artıran plastik kesme tahtaları aynı zamanda salmonella ve listeria gibi bakterilerin hayatta kalma şansının daha yüksek olduğu alanlar olarak görülüyor. Ayrıca uzmanlara göre bakteriler burada gece boyu çoğalabiliyor.