Mutfaklardaki temizlik bezlerini sakın böyle kullanmayın! Yıllardır yapılan bu hata sağlığımızla oynuyor
Mutfaklarda temizlik amacı ile kullandığımız bezler tezgahlardan ocaklara ve buzdolaplarına kadar mutfaktaki her yüzeyi temizlediğimiz bezlerdir. Gıdalar ile sürekli iç içe olduğumuz mutfaklarda kullanılan temizlik bezlerinin de bu nedenle hijyenik olması gerekiyor. Ancak temizlik bezlerini kullanırken yapılan bu hata sağlığımızla oynuyor.
Mutfak temizliğinin en önemli malzemelerinden biri şüphesiz ki lavabo kenarında tutulan ıslak temizlik bezleri oluyor. Tabak silmekten tezgah temizliğine ve mutfak dolaplarından buzdolaplarına kadar mutfağın her bölgesinde kullandığımız temizlik bezlerinin kullanımına ise dikkat etmek gerekiyor.
Uzmanlar mutfak temizlik bezlerinin yanlış şekilde kullanılmasının sağlık açısından ciddi sorunlara neden olabileceğini belirtiyor. İşte mutfak bezlerinin yanlış kullanımı ile sağlığa olan zararları:
Mutfak temizlik bezlerinin kuruması için musluğa asılması ya da ıslak şekilde mutfak tezgahının üzeri ve lavabo kenarı gibi alanlara bırakılması sağlık açısından ciddi sorun teşkil ediyor. Mutfak bezlerinin kullanımında yapılan bu hata mutfak bezlerinin bakteri biriktirmesine ve bu bakterinin mutfak yüzeylerinden vücudumuza taşınmasına yol açıyor.
Özellikle musluğa asılan ıslak temizlik bezleri sorunları beraberinde getiriyor. Mutfak bezlerinin ıslanması ve ıslak şekilde bekletilmesi yüzeylerinde bakteri ve mikropların üremesine neden oluyor. Mutfak bezlerinin ıslak şekilde musluk borusuna asılması musluğun yüzeyine ve havalandırıcısına mikrop bulaşmasına neden olur.
Musluk yüzeyine bulaşan mikroplar musluk açılıp kapatıldıkça musluktan akan su ve el teması nedeniyle cildimize mikropların bulaşmasına neden olur. Aynı zamanda ısıtıcıların üzerine asılan ıslak mutfak bezleri de mutfak içerisindeki yetersiz hava akışı nedeniyle solunum yoluyla mikropların vücudumuza girmesine neden olacaktır.
Mutfaklardaki temizlik bezlerinin mikrop yuvasına dönüşmemesi ve sağlığımızla oynamaması için düzenli aralıklar ile 60 derecelik sıcaklıkla yıkanması gerekiyor. Yıkanan bezleri ise hava sirkülasyonun yüksek olduğu bir alanda bekleterek kurutmak bakteri oluşumunu engelleyecektir.
Bunun yanı sıra çiğ etler ve toprak ile temas etmiş bezlerde bakteri oluşumu hızlı şekilde gerçekleşeceğinden bu bezleri kullanım sonrasında çöpe atmak en sağlıklı seçenek olacaktır.