Müsilajın da uğradığı kirli plaja girmek sakıncalı ama... 'Tuzlu su mikrobu kırar'

Müsilajın da uğradığı kirli plaja girmek sakıncalı ama... 'Tuzlu su mikrobu kırar'

İstanbul'un plajlarında müsilaj yüzünden denize girmek sakıncalı. Devlet, plaj girişlerine astığı yazı ile bunu vatandaşa anlatıyor. Ancak denetim olmadığı için plajlarda vatandaşa rastlamak mümkün. Kimi "Sadece güneşleniyorum" kimi de "Tuzlu su mikrobu kırar" diyor.

Marmara Denizi’nde kirliliğe neden olan müsilajla mücadele devam ediyor. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte ısınan havalar nedeniyle serinlemek isteyen vatandaşlar plajlara akın ediyor. Marmara Denizi kıyısındaki plajlarda müsilaj nedeniyle denize girmenin sakıncalı olup olmayacağı ise merak konusu. 

Kirli suda yüzülmesinin sağlık açısından tehlikeli olduğunu belirten uzmanlar, "Kirlilik enfeksiyon hastalıklarına neden olabilir. Bakteri seviyesi yüksek düzeyde olan plajların mutlaka kapatılması gerekir" diyor.

haberglobal.com.tr olarak sıcak havalarda vatandaşların akın ettiği yeşil bayraklı Caddebostan 1-2 ve mavi bayraklı Suadiye Plajı’ndaki son durumu yerinde inceledik. 

İstanbulluların serinlemek için en çok tercih ettiği plajlardan biri olan Mavi bayraklı Suadiye Plajı müsilaj nedeniyle girilemeyecek durumdaydı. Kirliliğe rağmen denize giren vatandaşlardan, "Serinleyip'çıktım",  "Ben temiz tarafında yüzüyorum" gibi cevaplar aldık.

Müsilajın da uğradığı kirli plaja girmek sakıncalı ama... 'Tuzlu su mikrobu kırar' - Resim : 1

“İKİ KAT DAHA KİRLİ”

İlk olarak gözlem yaptığımız yeşil bayraklı Caddebostan‘daki birinci plajın yüzülebilir olması için koli basili bakterisi referans aralığı, 100 ile 1000, enterokok bakteri aralığının ise 100 ile 370 olması gerekirken Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından 15 Haziran’da yapılan ölçümlerde, koli basılı 2 bin, enterokok bakterisi oranı 500 olarak belirlendi.

caddebostan1

Caddebostan Plajı

Plajın girişinde Kadıköy İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından plajın kirlilik nedeniyle yüzmeye uygun olmadığını belirten bir yazı yer almaktaydı. Sağlık açısından tehlikeli bulunan bu plajda kirliliğe rağmen birçok vatandaşlar denize girmekteydi. Burada konuştuğumuz Hakan Çayır isimli vatandaş, denizin bu haline çok üzüldüğünü belirterek şunları söyledi: “Ben sadece güneşleniyorum. Su çok pis şu an. Pek müsilaj görünmüyor ama rüzgarın yönü kıyıya doğru dönünce sahili tamamen kaplıyor. Eskiden bu sıcakta plaj ana baba günü olurdu. El birliğiyle mahvettiler denizi.”

Müsilajın da uğradığı kirli plaja girmek sakıncalı ama... 'Tuzlu su mikrobu kırar' - Resim : 3Caddebostan Plajı'nın girişinde İl Sağlık Müdürlüğü'nün plajın kapatılmasına ilişkin İBB'ye yazdığı yazı göze çarpıyor.

“SERİNLEYİP ÇIKTIM”

Caddebostan’daki ikinci yeşil bayraklı plajda Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün 15 Haziran’da yaptığı ölçümde, koli basılı 3 bin, enterokok bakterisi oranı 460 olarak belirlendi. Buranında girişinde vatandaşların denize girmemesi konusunda İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından alana karar yazısı asılıydı.

Caddebostan’da gözlem yaptığımız ikinci plajın da bazı kısımlarının müsilajla kaplı olduğunu gördük. Kirliliğe rağmen az da olsa insanlar burada denize girmekteydi. Serinleyip çıktım diyen Sefer Yavuz, “Denize girdim ama kirli olduğunu görünce hemen çıktım. Çok kirli deniz. Denize girmek için bir daha gelmem buraya” diye konuştu.

Suadiye

Suadiye Plajı

“TEMİZ TARAFINDA YÜZÜYORUM”

Son olarak incelemelerde bulunduğumuz Mavi bayraklı Suadiye Plajı'nda yapılan ölçümlerde koli basili ve enterokok bakterilerinin referans aralığının 0 ile 100 arasında olaması gerekirken plajda 15 Haziran’da yapılan ölçümlerde, koli basılı bin 800, enterokok 450 olarak belirlendi. 

Dolaştığımız plajın büyük bir bölümünü müsilajla kaplanmış durumdaydı. Kirlilik nedeniyle kahverengine dönen suda az da olsa denize giren vatandaşlar vardı. Sağlık açısından riskli olabileceğini söylediğimiz bir vatandaş, “Ben temiz tarafından yüzüyorum. Tuzlu su bir şey olmaz, mikrobu kırar. Çok fazla kalmıyorum biraz ferahlayıp çıkıyorum” ifadelerini kullandı.

Suadiye 2

Suadiye Plajı

"KAPATILMALI"

Haberglobal.com.tr'ye konuşan ve müsilaj veya başka nedenlerden deniz suyundaki bakteri seviyesi izin verilenin üzerinde çıkıyorsa buralardan denize girilmemesi gerekiyor diyen Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Gül Ergör, "Buralarda denize girmek, ishal ve kusmayla seyreden hastalıklar görülür. Daha çok çocuklarda görülür. İdrar yolu enfeksiyonu görülebilir. Hamileler için tehlike yaratan durumlar olabilir. Bunlara rağmen insanlar girmeye devam edebiliyorlar. Yüksek düzeydeyken plajın mutlaka kapatılması gerekir. Kapısına uyarı yazısı asılması yeterli değil" diye konuştu. 

"BURADA DENİZE GİRMEK TEHLİKELİ" 

Kirliliğin enfeksiyon hastalıklarına neden olabileceğinin altını çizen Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Zencir,  "Buralarda denize girmek tehlikelidir. Hıfzıssıhha kanununa göre kirli suya girilmemeli ve buraların il sağlık müdürlüğü tarafından kapatılması gerekir" ifadelerini kullandı. 

gokhan.kam@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

müsilaj neden oluşur