Murat Meriç iftiharla sunar: "Hayat Dudaklarda Mey"

Murat Meriç iftiharla sunar: "Hayat Dudaklarda Mey"

Hayat Dudaklarda Mey, deniz, derya bir adamın ilmek ilmek işlediği, emek yoğun, duygusu yüksek bir nefer olarak matbuat tarihimizdeki yerini aldı. Popüler müziğin yetkin ismi Murat Meriç, yine arşivlik bir iş koymuş ortaya. Yolu açık olsun...

Yazı: Ufuk Kaan Altın  

Sevgili Murat ilk bahsettiğinde -henüz yazmayı bitirmemişti- beni heyecanlandıran bir kitap olmuştu Hayat Dudaklarda Mey. Benzer kulvarda kalem oynatan -masalar tutuyor en azından!- biri olarak Murat'ın duygularının bugünlerde ne kadar yoğun olduğunun farkındayım. Ben de yaşadım benzerlerini çünkü. Önce inanılmaz bir rahatlama geliyor insana, sonra mütevazılığı elden bırakmayan bir gurur. Eminim Murat'ta da böyle oldu. 

Gururunu kitabının onunla birlikte kutlandığı Yakup'taki özel gecede gözlerinden okudum, mütevazılığını da sözlerinden... 

Murat Meriç iftiharla sunar: "Hayat Dudaklarda Mey" - Resim : 1

DENİZ, DERYA BİR ADAM: MURAT MERİÇ 

Popüler müzik tarihi denince sözüne güvenilen, bilgisine başvurulan isimlerin başında olmuştur her zaman Murat. Titizdir, bilgilidir, bilgisini esirgemez sonra. Kendisini de çok iyi ifade eder. Onunla sohbet etmek, her zaman ufuk açıcıdır. İlle de müzikten konuşmaktan bahsetmiyorum. Deniz, derya bir adamdır Murat.  

Çalışma stili, eski modeldir. Bunu kötü anlamda söylemiyorum, yanlış anlaşılmasın: Belgenin peşinden koşar, araştırmayı hiç elden bırakmaz. İflah olmaz bir arşivcidir sonra. Hayat Dudaklarda Mey de ancak böylesine titiz, araştırmacı birinin elinden çıkabilirdi sadece, değil mi?  

Murat Meriç iftiharla sunar: "Hayat Dudaklarda Mey" - Resim : 2

ANASON KOKULU ÖYKÜLER  

Kitapta toplam 213 eseri değerlendirmiş Murat. Çilingir sofralarına eşlik eden alaturka, pop, arabesk, halk müziği ve rock müzik türlerindeki şarkıların anason kokulu hikâyelerini muhabbetle aktarıyor. 

Ankara Rüzgârı'ndan Kadınım'a, Karadır Kaşların'dan Paramparça'ya, Bir Bahar Akşamı'ndan yeni nesil şarkılara uzanan bir skalada onların pek bilinmeyen hikâyelerini anlatıp beş ayrı müzik türüne özel parçaları ele alıyor. 

Her müzik türüne özel usta bir sanatçıyı mercek altına almış Murat: Alaturka müziğin Müzeyyen Senar'ı Haydar Haydar ile, pop müziğin Sezen Aksu'su Firuze'siyle, arabesk müziğin Müslüm Gürses'i İtirazım Var ile, halk müziğin Neşet Ertaş'ı Gönül Dağı ile ve rock müziğin Erkin Koray'ı Arap Saçı ile okurlara dokunuyor. 

ZEKİ MÜREN'E TORPİL YAPMIŞ!

Tek bir müzik türüne bağlı kalmayan Zeki Müren'e ise "torpil geçmiş" Murat. Kitap, Sanat Güneşimiz için ayrılan özel bölümle açılıyor.  

Murat, şöyle yazmış kitabının önsözünde: "Çıkış noktamız, çilingirde dinlenecek şarkılar... Eskiden kalma bir alışkanlık, rakının yanına alaturkanın iliştirilmesi... Ben bunu çoğalttım ve muhabbet sırasında dinlenecek şarkı listeleri oluşturdum. Sonra da o listedeki şarkıların tek tek hikâyelerini anlattım..." 

"Bu da olmalıydı," diyeceklere, "Çilingirde dinlenecek şarkılar bunlar mı?" diye sorabileceklere karşı yanıtı şu: "Tümüyle öznel, zaman zaman taraflı bir seçki bu." 

Devamını da şöyle getiriyor: "Şunu rahatlıkla söyleyebilirim; sayfalara sinen anason kokusunun da etkisiyle kendimi çok fazla açtığım bir kitap oldu bu. Hikâyeleri çilingir sofrasında arkadaşlarıma anlatır gibi anlattım. Bence güzelliği burada..." 

Bence de...  

Murat Meriç iftiharla sunar: "Hayat Dudaklarda Mey" - Resim : 3

YOLU AÇIK OLSUN 

Arkadaşı olmakla kıvandığım, samimiyetine güvendiğim, pek çok kez rakı masasında buluştuğum, festivallerde birlikte coştuğum, benim sorduğum, onun da yanıtladığı bir TV programı bile çektiğim sevgili Murat'ın yolu açık olsun.  

Çok şık illüstrasyonlarla desteklenen iki ciltlik dev külliyat Hayat Dudaklarda Mey, Anason İşleri Kitapları etiketiyle raflarda. İçinde mutlaka sizi eskilere götürecek bir şarkı olacaktır. Muhabbetle...  

Hayat Dudaklarda Mey Murat Meriç Ufuk Kaan Altın Anason İşleri