'Müdür olduk da ne oldu!'
Bazı insanlar kariyerlerinde hayal ettikleri pozisyonu elde ettikten sonra hayal kırıklığına uğruyor. Bu insanlar ya görevlerinden istifa ediyor ya da 'müdür olmak bana göre değil' psikolojisine giriyorlar. İnsan böyle bir durumda olduğunu nasıl anlar? Çaresi var mı?
Herkes çok para kazanmak istiyor. Bu anlaşılabilir bir şey. Daha iyi hayat sürmenin koşullarından biri iyi para kazanmak. Peki iyi para kazanmak için ne yapmak gerek? Kimsenin aklına gelmeyen bir fikir bulup, bunu bir işe çevirmek? Tabii olabilir ama bu herkesin başına gelmez. O zaman geriye başka bir firmada çalışıp kariyer basamaklarını tırmanmak kalıyor.
Bu kariyer basamaklarını çıkmak için önce ilk basamaktan başlayacak, belki uzun süre düşük bir ücrete çalışacaksınız. İşvereninize kendinizin değerli olduğunu kabul ettirdikten sonra iyi bir terfi ve buna bağlı zam alabilirsiniz. Peki o çok istediğiniz terfi ve zamma kavuştunuz ama hala mutlu değilsiniz.
'ÇALIŞANLARIMIN DÜŞÜNDÜĞÜ KADAR GÜCÜM YOK'
Yeni terfi alan bir çalışan yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Şu an rüyayı yaşıyor olmalıydım ama mutsuzum. Hep çalışmayı sevdim ve işimde iyiydim. Bir noktada yönetici olmam kaçınılmazdı. İnsanları idare edip bir vizyon ortaya koymanın düşündüğümden daha zor olduğunu gördüm. Çoğu gün ne yapacağımı bilmiyorum, ayrıca çalışanlarımın düşündüğü kadar bir gücüm yok. Başka insanların kariyerlerindense kendi kariyerime odaklanmak istiyorum. Bencilce gelebilir ama olan bu.”
Peki bu personel daha iyi bir yönetici olmak için ne yapmalı? Yukarıdaki örnekle sık karşılaşılıyor. Yönetici olunca daha az önemli olduğunuzu anlıyor ve gününüzün çoğunu detaylar ile harcıyorsunuz. Sizi önceki işinizde iyi yapan yetenekler yönetici olunca da iyi yapmayabilir. Yani bir işi bilmekle onu yönetmek tam aynı şeyler değil.
'BECEREMİYOR' ALGISI
Verilen görevi bu gerekçelerle reddetmek de doğru değil, o zaman iş vereninizde ‘beceremiyor’ algısını yerleştirmiş olursunuz. En kötü yönetici olduktan sonra bir yıl boyunca o pozisyonda beklemek ve CV’ye bunu yazdırmak gerekiyor.
Bugüne kadar size iyi yöneticilik yaptığını düşündüğünüz insanları bir aklınıza getirin. Harvard Business Review’dan Karren Dillon, “Eski yöneticileriniz sizinle nasıl iletişim kuruyordu, işlerin sorunsuz işlemesini nasıl sağlıyorlardı, sorunları nasıl çözüp, size kendinizi nasıl değerli hissettiriyorlardı? Bunları düşünün” diyor.
Bu soruların cevapları iyi bir yönetici olmak için sizi hazırlayabilir. Şirketinizden yardım istemekten çekinmeyin. İnsan kaynaklarına başvurun. Onların sizin için üretebileceği iyi bir çözüm yoksa önceki yöneticilerinize ulaşıp tavsiye isteyin.
Patronunuzla da konuşabilirsiniz. Ona kendisinden beklentilerini, bu beklentilerini nasıl önceliklendirmesi gerektiğini sohbet edin. Kendinizi çok bunaltıp daha sonra işinizi önemsemez bir noktaya gelebilirsiniz. Paris’teki NEOMA İşletme Üniversitesi’nden Doçent Nishani Bourmault bu duruma, “yönetimsel hüzün” ismini veriyor.
Bourmault eski pozisyonunuzda sizi başarıya ulaştıran unsurların yeni işinizde de faydalı olabileceğini söylüyor ve ekliyor: Yeni işinizi eskiden iyi olduğunuz şeyler üstüne kurmaya çalışın.
Başka bir öneri de iş çevrenizi geliştirmeniz ve yeni pozisyonlar hakkında fikir sahibi olmanız üzerine. İşlerin nasıl işlediğini öğrendiğinizi piyasaya hissettirdiğiniz zaman yeni bir pozisyon açıldığında hem ilk duyanlardan olursunuz hem de teklifler size gelmeye başlar.
BİR YÖNETİCİNİN ÜÇ İŞİ
Northeastern Üniversitesi’nin bir çalışmasına göre iyi bir yöneticinin üç farklı işi var. Bunlar süreçleri yönetmek, insanları yönetmek ve beklentiyi yönetmek. Süreçleri ve insanları yönetmek aslında işin ağır tarafı çünkü bu noktada günlük olarak kurulan sistemlerin dayanıklılığını her gün test ediyorsunuz.
Beklentiyi yönetmek ise zor çünkü her gün sizin ekibinizle birlikte olmayan patronunuz günün sonunda örneğin satışlara bakacak ve sonuç isteyecektir. Sonuçlar istendiği gibi olmadığında patronunuzu da eğiterek ona durumu anlatmak size kalmış. Sonuçların sebepleri hakkında yönetime doğru bilgi verirseniz, hedefinize daha kolay ulaşırsınız.
Kaynaklar: Business Insider, Northeastern Üniversitesi
Kaynak: Web Özel