Mısırlı kadınların sessizliğini bitiren dizi: Newton'un Beşiği

Mısırlı kadınların sessizliğini bitiren dizi: Newton'un Beşiği

Mısır'da geçen nisan ayında yayınlanan 'Newton'un Beşiği' adlı televizyon dizisi ülkede bir anda 'çığlığa' dönüştü.

Mısır'da geçen nisan ayında yayınlanan 'Newton'ın Beşiği' adlı televizyon dizisi ülkede bir anda 'çığlığa' dönüştü.

Her şey dizinin bir sahnesinde bir kocanın, karısının zorla üstüne çıkmasıyla başladı.

Mısır'da çok sayıda kadın için bu bir travmanın hatırlanması anlamına geliyordu. 

BBC Türkçe'nin haberine göre dizinin bu sahnesinin ardından birçok Mısırlı kadın sosyal medyadan 'kocası tarafından tecavüze uğradığını' yazdı. 

Onlardan biri de 34 yaşındaki S.'ydi. Düğün gecesi kendisini cinsel birleşmeye hazır hissetmiyordu ve bunu kocasına söyledi.

Kocası ise bunu kabul etmedi ve önce kelepçeledi sonra da karısına tecavüz etti.

S., polise şikayete gitse, kendisinin suçlanacağını biliyordu, gitmedi. 

S., gibi 700'ü aşkın kadın Facebook'ta Sesini Çıkar adıyla açılan sayfada tanıklıklarını yazdı. 

Bir diğerinin adı Y. Mutlu bir evliliği vardı, "Kocam bir melekti" diyordu. Hamile kaldı, doğuma yakın bir süre basit bir kavga sonrası kocasının tecavüzüne uğradı, bebeğini düşürdü. 

Mısır'da birçok yerde cinsel ilişkiye zorlama ve şiddet yaygın

Yine onlardan biri de ünlü bir şarkıcının eski karısının Instagram'dan paylaştığı mesajla gün yüzüne çıktı. Evliliği boyunca tecavüze uğradığını belirten kadın, bunun Instagram'dan yayınladığı videoda ağlayarak anlattı. 

Mısır'da 2015 verilerine göre her yıl yaklaşık 6 bin 500 evlilik için tecavüz, taciz ya da cinsel ilişkiye zorlama vakası yaşanıyor. 

Bu ülkede evlilik sözleşmesiyle kadınların 7/24 cinsel ilişki için müsait kılındığı düşüncesi var. Erkekler de bu kültürün sonucu olarak bunu kendilerine hak sayıyor. Kadın cinsel ilişkiye girmeyi kabul etmezse günah işlemiş gibi düşünülüyor. 

Mısır'daki Fetva Kurumu bu konu için "Eğer bir erkek, karısını kendisiyle yatması için zorlayıp şiddet uyguluyorsa, yasal olarak günahkardır. Karısının mahkemeye gitme ve ceza alması için kocası hakkında şikayette bulunma hakkı vardır" diyor. 

Ancak Mısır yasalarına göre evlilik için tecavüz suç değil. Bu yüzden davaların büyük bölümünde mahkumiyet kararı verilmiyor. Ancak şiddet olduğuna dair izler olması halinde kanıtlanabiliyor. 

Mısırlı kadınların sessizliğini bitiren dizi: Newton'un Beşiği - Resim : 1

Newton'un Beşiği 

Mısır dizisi Newton'un Beşiği'nde evli bir çiftin hayatlarının alt üst olmasının hikayesi anlatılıyor. Yolları ayrılan çift, beklenmedik bir biçimde yine karşılaşıyor. Dizide Mona Zaki, Muhammad Mamdooh ve Sayed Ragab başrolleri paylaşıyor. 

Mısır Kadın Hakları