Kızgın fil, agresif köpek balığı... | Nedeni iklim değişikliği olabilir mi?

İklim değişikliği Web Özel
Kızgın fil, agresif köpek balığı... | Nedeni iklim değişikliği olabilir mi?
Aşırı sıcakların fil ve köpek balığı gibi hayvanların davranışlarını etkilediği ifade ediliyor. Fotoğraf: Shutterstock

Dünya bu yaz ciddi seviyelere çıkan sıcaklarla mücadele etti. Sıcaklık sadece insanları ve nehirleri vurmadı; yaz boyu dünyanın çeşitli yerlerinden hayvan saldırılarının arttığına dair haberler gündeme geldi. Uzmanlar, sıcak havaların özellikle büyük hayvanlarda asabiyet yaptığı kanaatinde...

Dünya son yılların en sıcak yazlarından birini geride bıraktı. Bu yaz, dünya çapında orman yangınları görülürken, Avrupa adete sıcaktan kavruldu. Aşırı sıcaklar bu yaz sadece Fransa'da yaklaşık 11 bin kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu.

İklim değişikliğinin dünya ısısının 1.1 derece artmasına neden olduğu biliniyor. Sıcak hava dalgalarının insanları zorladığı da malum; peki hayvanlar aşırı sıcaklara nasıl tepki veriyor? Uzmanlar, görece büyük ebatlı hayvanların iklim olaylarından daha kötü etkilendiği kanaatinde. Söz konusu durum da bu yaz yaşanan fil ve köpek balığı saldırılarını akıllara getiriyor. 

BÜYÜK HAYVANLAR SICAĞI DAHA ÇOK HİSSEDİYOR

Aşırı sıcaklarla mücadele eden ülkelerden ABD'de, deniz suyu sıcaklığındaki yükselişin bu yaz köpek balığı saldırılarının artmasına neden olabileceği gündeme gelmişti. Ulusal Hava İdaresi uzmanları, söz konusu saldırıların küresel ısınmanın hayvanlarda yarattığı baskının bir sonucu olabileceğine işaret ediyor.

Tayland'ın Phang Nga eyaletinde de 17 Ağustos'ta bir fil saldırısı ihbarı üzerine olay yerine giden ekipler, 32 yaşındaki fil eğitmeni Supachai Wongfaed'in cansız bedeniyle karşılaşmıştı. Ekipler, Wongfaed'in filin dişleriyle açtığı yaralar neticesinde hayatını kaybettiğini saptamıştı.

Uzmanlar, iklim değişikliğinin yemek ve su tedarikinde belirgin azalmalara neden olabileceğinden ötürü ayrı bir faktör olarak değerlendirilmesi gerektiği kanaatinde. Hong Kong Üniversitesi'nde fil davranışları ve insan ve fil ilişkileri hakkında çalışmalar yürüten Hannah S. Mumby, fil davranışlarının çevresel ve kişisel durumlarla ilişkili olduğunu aktarıyor. Mumby bu görüşünü, “Aşırı sıcaklar filler için ciddi bir sorun, çünkü çok büyükler. O nedenle su kaybı, sıcaklık stresi ve yorgunluğu gibi durumlardan daha çok etkilenebilirler” ifadeleriyle destekliyor.

Normalde iyi huylu olan filler, aşırı sıcak gibi durumlardan tetiklenmeleri halinde öfke patlamaları yaşayabiliyor.

Temmuz ayında yine Tayland'da bir film eğitmenini öldürmüştü.

PROBLEMLERİ SADECE ASABİYET DEĞİL

Sıcakların yarattığı stresle mücadele eden hayvanlar, bu mücadelelerinde başarılı olamamaları durumunda doğanın gücüne yenik düşüyor. Güney Danimarka Üniversitesi'nde kısa süre önce yapılan bir araştırmaya göre, memeli hayvanlar ailesinin küçük üyeleri, iklim değişikliğinin yarattığı stresle mücadelede daha çok zorlanıyorlar. Çalışmada, büyük ve uzun ömürlü hayvanların aşırı sıcak, kuraklık ve şiddetli yağış gibi olaylar karşısında daha dayanıklı olduğu vurgulanıyor.

Kızgın fil, agresif köpek balığı... | Nedeni iklim değişikliği olabilir mi? - Resim : 1
Kutup tilkilerinin, iklim değişikliğine karşı savunmasız memeliler grubunda olduğu belirtiliyor. Fotoğraf: Shutterstock

Araştırmacılar, 157 memeli türünün geçmişte yaşadığı nüfus dalgalanmalarını inceleyerek, bu dalgalanmaları aynı dönemlerin hava ve iklim verileriyle karşılaştırdı. Araştırmanın neticeleri, hayvanların aşırı hava olaylarına nasıl tepki verdiğine dair yeni veriler ortaya koydu. Araştırmanın yazarlarından Profesör Owen Jones, hangi hayvan popülasyonunun iklim değişikliğinden daha çok etkilendiğini belirlemeyi başardıklarını söylüyor. Jones, “Uzun süre yaşayıp daha az üreyen hayvanlar, kısa süre yaşayıp çok üreyen canlılara göre aşırı hava sıcaklıklarına daha dayanıklı.”

Araştırmada yer alan bilgilere göre, büyük ve uzun ömürlü hayvanlar, uzun süreli kuraklıklar gibi durumlar karşısında daha dayanıklı, çünkü iklim koşullarının değişmesini beklemelerine yardımcı olacak imkanlara sahipler. Aynı hava koşulları, böceklerin, çiçeklerin ve meyvelerin azalmasına ya da yok olmasına yol açtığı için memeli hayvanların küçük türlerini daha ciddi tehdit ediyor.

Bahse konu araştırma, bazı fare, sıçan ve tilki türlerinin aşırı sıcaklardan en çok etkilenen hayvanlar arasında yer aldığını gösteriyor. Afrika fili, Sibirya kaplanı ile birtakım şempanze, yarasa, lama ve boz ayı türlerinin de görece dayanıklı hayvanlar olduğu belirtiliyor.

Araştırmanın, uzmanlara hayvan davranışlarını analiz etmede yardımcı olacağı öngörülüyor. Profesör Jones, gelecekte iklim değişikliğinin daha da aşırı hava olaylarına neden olacağını öngördüklerini belirterek, sözlerine şöyle devam ediyor:

Hayvanlar da daima yaptıkları gibi bu aşırı hava şartlarıyla başa çıkmak zorunda kalacaklar. Çalışmamız, hayvanların genel karakteristik özelliklerine göre gelecekte yaşanacak iklim değişikliğine nasıl tepkiler vereceklerini öngörebilmemizi sağlayacak.

Hayvan türlerindeki yok olmalara dair değerlendirmelerde tek faktörün türlerin iklim değişikliğine direnme kabiliyeti olmadığının altını çizen Jones, “Yaşam alanlarının zarar görmesi, izinsiz avlanma, kirlilik ve istilacı türler de gelecekte hayvanları tehdit edecek diğer unsurlar...” dedi.

 Kaynak: Vice, earth.com, natureworldnews.com

Kaynak: Web Özel

iklim krizi hayvan davranışları Web Özel