Kış boyunca bardak bardak içiyorduk! Uzmanlar salep içmenin bilinmeyen zararını ortaya çıkardı
Kış aylarının sevilen içeceği salep faydaları ile biliniyor. Sağlık açısından bazı faydaları bulunsa da salebin aynı zamanda bazı zararları da bulunuyor. Uzmanlar salebin insan sağlığı açsından ortaya koyduğu zararları açıkladı.
Kış aylarının en sevilen içeceklerinden bir olan salep çoğu zaman dışarıdan alınıp içilen bir içecek iken aynı zamanda evlerde de hazırlanabiliyor. Yoğun kıvamı ve enfes tadına tarçın da eşlik edince salep hem faydalı hem de lezzetli bir içeceğe dönüşüyor. Fakat uzmanlar tarafından yapılan çalışmalara göre salebin aynı zamanda sağlığa bazı zararları da bulunuyor.
Salep içerdiği yüksek besin değeri ile sağlık açısından pek çok fayda sağlamaktadır. Ancak bunun yanında salebin sağlığa bazı zararları da bulunuyor. Salep yüksek miktarda karbonhidrat ve şeker içerdiğinden tüketimi konusunda dikkatli olmak gerekiyor. Salebin tüketiminde aşırıya kaçmanın en bilindik etkisi içerisindeki şeker ve karbonhidrat nedeniyle kalori alımına neden olması.
Uzmanlar tarafından yapılan çalışmalara göre salebin şekersiz şekilde tüketilmesi her gün olmamak şartıyla zararsız bir alışkanlık. Ancak salep şekersiz olsa dahi tüketiminin haftada 1-2 kez olacak şekilde sınırlandırılması en sağlıklısı olarak görülüyor. Salebin tüketiminde aşırıya kaçmak gaz, ishal ve şişkinlik gibi sindirim problemlerine neden olabilir.
Salebin sindirim sorunlarına neden olmasının sebebi içerisinde bulunan glukamon adlı bir bileşenden kaynaklanıyor. İçerdiği glukamon nedeni ile salep karın ağrısını da beraberinde getirebiliyor. Aynı zamanda salebin aşırı tüketimi alt gastrointestinal sistemde daralmaya neden olur ve sindirim sorunlarını ortaya çıkarır. Bu nedenle salep tüketiminde dikkatli olmak gerekiyor.