Kırmızı etten 3 kat daha ucuza satılıyor, faydaları saymakla bitmiyor! Yaşlanmamanın formülü bu iki balıkta gizli
zaman göz önüne bakliyat ürünleri ve sebzeler gelse de aslında kırmızı ete alternatif olarak sunulabilecek besin önerileri içerisinde bir de balık çeşitleri yer alıyor. Balık sağlık açısından genel faydalar barındırırken aynı zamanda belirli balık türlerinin tüketimi vücuda ek faydalar sağlıyor.
Son yıllarda artan hayat pahalılığı ile birlikte pek çok kişi kırmızı ete alternatif olarak ürünleri araştırmaya başladı. Bu bağlamda çoğu zaman göz önüne bakliyat ürünleri ve sebzeler gelse de aslında kırmızı ete alternatif olarak sunulabilecek besin önerileri içerisinde bir de balık çeşitleri yer alıyor.
Balık sağlık açısından genel faydalar barındırırken aynı zamanda belirli balık türlerinin tüketimi vücuda ek faydalar sağlıyor. Özellikle iki balık türü ise kırmızı et ile benzer faydalar barındırıp daha ucuza satılıyor.
Kırmızı etten yaklaşık 3 kat daha ucuza satılan bu iki balık çeşidi tüm faydalarının yanı sıra vücudu genç tutmaya yaramaları ile biliniyorlar. Uskumru ve Ringa balığı olarak satılan balıkların tüketilmesi uzmanlar tarafından ısrarla tavsiye ediliyor.
Yaşlanmanın sebeplerinden en yaygın bilineni olan genetik faktörleri durdurmak imkansız olsa da bazı önlemler ile yaşlanma süreci yavaşlatılabiliyor. Uzmanlar yaşlanma sürecini yavaşlatmak için balık tüketimine önem verilmesi gerektiğinin altını çiziyor. İşte uskumru ve ringa balıklarının yaşlanma üzerindeki etkisi ve sağlık açısından faydaları:
Ringa balığı: Ringa balığı protein ve yağ asitleri bakımından zengin bir balık türüdür. Aynı zamanda bol miktarda demir, flor, fosfor ve kalsiyum içerir. Orta yağlı balıklar sınıfında yer alan ringa balığı ayrıca böbrekler ve kemikler için önemli olan D vitamini bakımından da zengin bir balık olarak bilinir.
İçerdiği omega-3 yağ asitleri sayesinde kalp, beyin ve kan damarı hastalıklarının önüne geçmeyi sağlar. Zihinsel süreçleri hızlandıran ringa balığı vücudu erken yaşlanma riskine karşı korur. Tip 2 diyabet ve kolesterole karşı da vücudu korumaya alan ringa balığı inflamatuar süreçleri yavaşlatan antioksidanlar içerir.
Uskumru: Uskumru sağlık açısından en faydalı balık türleri arasında yer almaktadır. Protein ve amino asitler bakımından zengin olan uskumru ayrıca içerdiği yoğun omega-3 yağ asitleri ile iltihap söktürücü özelliğe sahiptir. Vücuttaki kronik iltihabı temizler.
Uskumru vücutta kendi kendine üretilemeyen besin maddeleri açısından zengindir. Bol miktarda magnezyum, potasyum, fosfor ile B,D ve A grubu vitaminleri içermektedir.
Kalbin çalışma düzenine yardımcı olan uskumru kolesterolü düşürür ve kan basıncının dengelenmesini sağlar. Kan damarlarını genişletir ve güçlendirir. :uskumru tüketmek ateroskleroz ve diğer kalp hastalıklarına karşı vücudu korur. Haftada 2 uskumru yemek bağışıklığı güçlendirir.