Kimi insanlar neden 'hayır' diyemez?
Başka insanların ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarının önüne koyan 'hayır' diyemeyen kişilere siz de rastlamışsınızdır? Peki bu sağlıklı mı?
İnsanları memnun etmeye çalışmak için kendi ihtiyaçlarımızdan vazgeçmeye çalışmak aslında o kişiyle bağı sürdürmek için kullanılan bir başa çıkma stratejisidir.
Eşlerinin, arkadaşlarının ne düşündüğünü veya hissettiğini uzun uzun düşünen bu kişiler başkalarını memnun edeyim derken partnerlerini, arkadaşlarını narsistleştirip kendilerini tek taraflı bir ilişkinin içinde bulurlar.
İnsanları memnun etmek, başkaları için bir şeyler yapmak ve diğer insanların ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarının önüne koymak. Bunlar 'hayır' diyemeyen kişilerin ortak özellikleri.
Bu kişilerin çoğu kendi duygularını ve ihtiyaçlarını yok sayar ve başkalarının asla onaylamayacağından ya da terk edilmekten korktuklarından kendilerini unuturlar.
Bu konuda 2016'da JF Dominguez tarafından yapılan "Bazıları neden aynı fikirde olmamakta zorlanıyor?" adlı bilimsel bir çalışma insanları memnun eden davranış kalıplarının sosyal stres faktörlerinden kaçınmayla ilişkili olduğunu ortaya koydu.
Araştırmacılar katılımcılara 'hayır' deme seçeneği sunulduğunda bu kişilerden beynin belirli bölgelerinin aktif hale geldiğini tespit etti. Katılımcı 'evet' kelimesini söylediğindeyse aynı aktif alanların devre dışı kaldığı bulundu.
İnsanları memnun etme arayışındaki kişiler, çocukluklarında travma geçirmiş ya da mükemmeliyetçiliğe, önem veren bir yetiştirilme tarzından geçmiş olabilir. Travma yaşayarak büyüyen pek çok kişi, ebeveynlerinin duygularını, ruh hallerini veya çevresindeki ipuçlarını doğru bir şekilde okumak için satır aralarına odaklanır ve bu daha sonra onların davranışlarını 'memnun etme'ye yönlendirir.
Bir kişi onaylanma veya sevgi arayışının bir yolu olarak başkalarına öncelik vermeye şartlandırıldığında bu kalıbı durdurmak bunaltıcı ya da tehdit edici gelebilir, bu yüzden de bu kalıbı daha da güçlendirir.