Kim, neden apartman yöneticisi olmak ister? 'Tadilat, aidat takibi, kentsel dönüşüm gibi işler...'

Konut Gündem haberleri
Kim, neden apartman yöneticisi olmak ister? 'Tadilat, aidat takibi, kentsel dönüşüm gibi işler...'
Sanatçı Mehmet Akan, yıllarca 'Bizimkiler' dizisindeki 'Yönetici Sabri Bey' rolüne hayat verdi. Fotoğraf: Youtube

Hemen hemen her apartmanda bir yönetici bulunuyor. Apartman yönetimi, kimi zaman kat maliklerinden seçilen kişi, kimi zaman da dışarıdan bir şirket tarafından yürütülüyor. Peki apartman yöneticisi olmanın motivasyonu nedir? Yöneticinin görevleri ve karşılaştığı zorluklar nelerdir?

Türkiye'deki yerleşim birimlerinde ikamet edilen binaların çoğunu apartmanlar oluşturuyor. Hemen hemen her apartmanın ve sitenin bir yöneticisi bulunmakta. Aidat ödemeleri, bina tadilatı, temizlik takibi gibi işlerden bu yöneticiler sorumlu. Yöneticilerin sorumluluğu tabi bunlarla bitmiyor. Apartman içindeki itilafların çözümü için de kimi zaman yöneticiye başvuruluyor. 

Apartman ve Site Yöneticileri Derneği Başkanı Avukat İbrahim Güllü, bir binada sekiz ya da daha fazla daire bulunması durumunda o binada apartman yöneticisi bulunmasının zorunlu olduğunu ifade ediyor. "Yönetici, kat maliklerinin hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu ile seçilir" diyen Güllü, yönetici veya yönetim kurulunun kat malikleri arasından seçilebileceği gibi, kat maliki olmayan kimseler arasından da atanabileceğini belirtiyor.

"Apartmanda oturan kimsenin yönetici olmak istememesi durumunda dışarıdan yönetici atanması gerekir" diyen Güllü binanın bütün bölümlerinin tek bir kişiye ait olması durumunda ise yasal olarak o kişinin apartman yöneticisi olduğunu ifade ediyor.

YÖNETİCİNİN GÖREVLERİ NELER? 

Avukat Güllü, yöneticinin bazı görevlerini şöyle sıralıyor:

📌 Kat malikleri tarafından alınan kararların zamanında yerine getirilmesi,
📌Binanın korunması, onarımı, bakımı ve temizliği için gerekli işleri düzenli olarak yaptırmak,
📌Binayı ilgilendiren tebligatları kabul etmek,
📌Aidatları düzenli olarak toplamak ve bu paralar ile binanın ihtiyaçlarını karşılamak,
📌Kat malikleri kurulunu zamanında toplantıya çağırmak,
📌Apartman karar defteri tutmak ve bu defteri düzenli olarak onaylatmak.

Kim, neden apartman yöneticisi olmak ister? 'Tadilat, aidat takibi, kentsel dönüşüm gibi işler...' - Resim : 1
Sekiz ya da daha fazla dairenin bulunduğu binalarda yönetici zorunlu. Fotoğraf: Shutterstock

Bir şirkette kurumsal iletişim direktörlüğü yapan Burak Özgüney, İzmir'de bir yıldır apartman yöneticiliği yapıyor. "Az daireli bir apartmanda yönetici olduğumdan gittiği yere kadar yaparım" diyen Özgüney, neden apartman yöneticisi olduğunu ise "Apartman sakinlerinin çoğu yaşlı olduğundan ihtiyaçları karşılayacak enerjiye bir tek ben sahiptim" şeklinde açıklıyor. Özgüney, apartman yöneticiliğini "Yaşadığın yerin daha iyi olmasını sağlamak adına elini taşın altına sokmak gibi bir durum bu" diye tanımlıyor.

Yöneticilikte karşılaştığı zorlukları "Aidatların yükseltilmesi ve ortak alan tadilatlarının yapılmasında karar alamama" olarak sıralayan Özgüney, "Bir de yurt dışında yaşayan ya da kiracısı olan daire sahiplerinin apartmanın masraflarına ortak olmak istememesi oldukça sorun çıkarıyor" diyor. Özgüney, kentsel dönüşüm için ise şunları söylüyor:

İzmir'de kentsel dönüşüm işi biraz sorun. Biz 50 yıllık bir binada oturuyoruz; yerel yönetimin bu işe daha sıkı sarılması ve doğru karar alması gerekiyor. Bunu mal sahiplerine bıraktığında her zaman sıkıntı yaşanıyor.

'KEYİF VERİCİ BULUYORUM'

İstanbul'da oturan ve turizmcilik yapan Müge Hanım, 3 yıldır yöneticilik yaptığını ifade ediyor. Müge Hanım, taşınana kadar bu görevi sürdüreceğini belirtirken, "Tadilat, fatura ödeme, aidat takibi gibi işleri yapmayı keyif verici buluyorum" diyor. Müge Hanım, bina içinde yetkili ve uzun süredir o bölgede yaşayan insanın apartman yöneticisi olması gerektiği kanaatini dile getiriyor.

"Çok farklı talepleri karşılama konusunda insanları memnun etmek zor" diyen Müge Hanım temizlik, bakım, bahçe düzeni, güvenlik hakkında apartman sakinleri ile ortak paydada buluşabildiğini ancak sokak hayvanları ve araba parkı konusunda anlaşamadıklarını ifade ediyor. Apartman yöneticisi, binalarında şu anda kentsel dönüşümün söz konusu olmadığını belirtiyor ve ekliyor:

"Ama olsaydı herkes hem fikir olacaktı."

İstanbul'da 20 yıldır profesyonel olarak site ve apartman yöneticiliği yapan bir şirketin yetkilisi Tuğba Hanım ise, 200'den fazla apartman ve sitede bu işi yaptıklarını ifade ediyor. Tuğba Hanım, apartmanların toplanması, harcanan giderlerin resmi olarak kayda geçirilmesi, onların resmi evraklarının işletilmesi, kat maliklerinin apartmanla ilgili beklentilerinin karşılanması, apartman görevlisinin sigortasının takibi gibi hizmetler verdiklerini söylüyor. Yetkili, kentsel dönüşüm ile ilgili konulara girmediklerini ve bu konuyu tamamen kat maliklerine bıraktıklarını ifade ediyor.

 [email protected] 

Kaynak: Haber Global TV

Gündem haberleri konut