Japonların 100 yaşına kadar yaşama sırrı açığa çıktı! Bu 3 besin insanın ömrünü uzatmaya yetiyor
Japonların ortalama ömür süresinin uzunluğu herkesin bildiği bir gerçektir. Her ne kadar uzun yıllarca yaşadıklarını bilsek de bu işin sırrı şimdiye kadar bilinmeyen bir durumdu. Anca Japonların 100 yaşına kadar bile yaşamasının sırrı olan 3 besin açığa çıktı.
Dünyanın en uzun ortalama yaşam süresine sahip ülkesi Japonya'da bu süre 81 yıl olarak biliniyor. Japonya'yı dünyanın geri kalanından ayıran bu özelliğin nedeni genetik sanılsa da aslında Japonların yüzyıllardır uyguladığı bazı yöntemler bulunuyor.
Japonya'da yaşayan insanların bu kadar uzun yaşamasının temel nedenleri çevresel faktörler ve beslenme alışkanlıkları. Japonya'da hava kirliliğinin düşüklüğü ve Japonların beslenme alışkanlıklarına ekledikleri bazı besinler ortalama yaşam süresini uzatmaya yardımcı oluyor. İşte Japonların uzun yaşam sırrı olan 3 besin:
Yosun: Kaiso olarak bilinen deniz yosunu Japonya'da pek çok yemek ve atıştırmalıkta bulunuyor. Deniz yosunu düşük kalorili ve yüksek lif içerikli bir besin olmasının yanında ayrıca magnezyum, iyot, demir, potasyum, omega-3 yağ asitleri ve B12 vitamini açısından zengindir. Yosunun bu kadar zengin içeriğe sahip olması ile tüketilmesi sağlığı olumlu yönde etkiliyor.
Matcha çayı: Bir yeşil çay çeşidi olan matcha çayı Japonya'da hemen herkesin sabahları tükettiği bir çaydır. B ve C vitamini açısından zengin olan matcha çayının içerisinde bol miktarda sağlıklı lif de bulunur. Ayrıca hücre hasarını en aza indirgeyen polifenoller ve antioksidanlar da matcha çayı içerisinde bolca bulunuyor.
Fermente ürünler: Fermente edilmiş gıdalar Japonya'da yaygın şekilde tüketiliyor. Japonya'nın her bölgesinde hava durumu ve çevresel faktörlere bağı olarak pek çok farklı miso ve turşu çeşidi bulunur. Yaygın tüketilen turşu sağlıklı probiyotikler açısından zengindir. Sindirime ve bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olan turşuyu bezlenme alışkanlıklarınıza ekleyebilirsiniz.