İşte 3 sorudan oluşan dünyanın en kısa zeka testi: Çok az kişi çözebiliyor!
MIT profesörü Shane Frederick tarafından hazırlanan IQ testi büyük tartışma başlattı. İnsanların kendisini denemek için son dönemde sıklıkla tercih ettiği IQ testlerine benzer yapıda olan fakat göründüğü kadar basit olmayan bu test yalnızca 3 sorudan oluşuyor. Çok az kişi çözebiliyor.
Bir zeka testi düşünün. Çok basit görünüyor ama kimse kolay kolay çözemiyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) profesörü Shane Frederick 3 sorudan oluşan bir IQ testi hazırladı. Dünyada ismini kanıtlamış bir üniversite olan MIT'deki öğrenciler için hazırladığı bu IQ testinde katılımcıların yalnızca yüzde 17'si başarılı olabildi. 2005 yılında yapılan ve yüzde 83'ün başarısız olduğu test çevrimiçi ortamda yeniden yayınlandı.
MIT Profesörü tarafından hazırlanan IQ testinde katılımcıların yüzde 17'si başarılı olurken yüzde 83'ü başarısız oluyor. Beyin yakan 3 soruluk IQ testi Yale ve Harvard gibi Amerika'nın en iyi üniversitelerinde okuyan öğrencileri bile köşeye sıkıştırıyor.
Zekanızı test etmek istiyorsanız ancak çok uzun olan ve bitmek bilmeyen bir IQ testine girme zahmetine katlanamıyorsanız 3 soruluk zeka testi tam size göre. Dünyanın en kısa IQ testi sadece üç matematik sorusundan oluşuyor ve tamamlanması çok uzun sürmüyor.
Bilişsel Yansıma Testi olarak adlandırılan bu zeka testi aslında yeni değil. 2005 yılında MIT profesörü Shane Frederick tarafından yayınlanan bir araştırma makalesi kısa süre önce çevrimiçi olarak yeniden ortaya çıktı ve birçok kişiyi tarafından denendi. Profesör Frederick, araştırmasının bir parçası olarak, çeşitli eğitim bölümlerinde okuyan 3.000'den fazla katılımcının testi tamamlamasını sağladı. Yale ve Harvard gibi Amerika'nın en iyi üniversitelerinde okuyan öğrenciler bile cevapları bulmakta zorlandı.
KATILANLARIN YÜZDE 83'Ü BAŞARISIZ OLDU
Katılanların sadece yüzde 17'si testte üç üzerinden üç puan almayı başarırken yüzde 83'ü başarısız oldu. Test hakkında konuşan Profesör Frederick: "CRT'de yer alan bu 3 soruluk testin, cevapları açıklandıktan sonra oldukça basit olduğu anlaşılır. Fakat doğru cevaba ulaşmak gerçekten zordur ve bunu kabul etmesi hiç kolay değildir" ifadelerine yer verdi.