İstanbul'da 10 yıl yaşayan İspanyol'dan turistlere "Bunları yapmayın" tavsiyesi

İstanbul Gezi Seyahat Turizm
İstanbul'da 10 yıl yaşayan İspanyol'dan turistlere "Bunları yapmayın" tavsiyesi
Fotoğraf: DepoPhotos

 Marc Morte adlı İspanyol 10 yıl boyunca İstanbul'da yaşadıktan sonra deneyimlerini National Geographic'te paylaştı. Bu büyülü şehre gelecek gezginlerin yapmaması gerekenleri anlattı.

1. Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı'nda alışverişe çıkmayın

"Buralar diğer mağazalara göre çok daha pahalı turistik cazibe merkezleridir. Başka mağazalarda çok daha uygun fiyatlar bulabilirsiniz. Bir şey satın almak istiyorsanız Kadıköy gibi turistlerin daha az geldiği bölgeleri seçin. Eğer illaki Eminönü Beyazıt bölgesinde alışveriş yapacaksanız yerel halkın alışveriş yaptığı yerleri tercih edin."

2. Eve ayakkabınızla girmeyin

"Çok daha temiz olduğu için tereddüt etmeden benimsediğim bir gelenek oldu. Türkler sokakta giydikleri ayakkabılarıyla eve girezler. Ya terlik giyerler ya da yalınayak dolaşırlar. Ayakkabıları genelde kapı önünde bırakırlar."

3. Sultanahmet bölgesinde yemek yemeyin

Sultanahmet Camii ve Ayasofya'yı çevreleyen yerler şehrin en turistik bölgeleridir ve bu nedenler restoranlar çok pahalıdır ve yeterince kaliteli de değildir. Hiçbir İstanbullu gidip de Sultanahmet'te akşam yemeği yemez. Tabii ki istisnalar vardır ama başka yerlere gitmek daha iyi. Kadıköy'deki restoranları tercih edebilir, Bebek ve Arnavutköy gibi Boğaz kıyısındaki semtlerde balık yiyebilirsiniz.

4. Kimseye hakaret etmeyin ve saldırgan davranmayın

"Türkler kendilerine yöneltilen bir hakaret ya da şiddete, aynı şekilde karşılık verebilir. Küçük şeyler yüzünden çıkan kavgalar gördüm. Eğer gergin bir ortamdaysanız sakin olun ve sinirlenmemeye çalışın."

5. Uzun süren Boğaz turu yapmayın!

"Bazı Boğaz turları gidiş dönüş 6 saati bulabilir. Yeterince zamanınız yoksa bu turlardan uzak durun. Eminönü'nden tura binip ikinci köprüden hemen sonra Kanlıca'da inip oradan tekne ya da otobüsle dönmeniz yeterli. Fazlasına gerek yok."

6. Taksicilerle ücret konusunda pazarlık yapmayın

"İstanbul'da taksiye binecekseniz taksimetreyi açtırın. Taksimetreyi kullanmayıp pazarlık yapmak sizin yararınıza olmayacaktır, normalden daha fazla ödemeniz olasıdır. Şoför taksimetreyi açmamak için bahaneler üretiyorsa başka bir taksiye binin."

7. Tanıştığınız kişi görüşmenize zamanında gelmediyse kızmayın

İstanbul büyük bir şehir. 17 milyon nüfusu var. Trafiği de cabası. Bu yüzden bir yerden bir yere giderken varış saatini hesaplamak imkansızdır. Ben bunu geç de olsa fark ettim. Gitmek istediğiniz yere 20 dakika erken de varabilirsiniz, bir saat geç de. Bu yüzden bir randevu, toplantı ya da görüşmeniz varsa ve karşı taraf geç kalmışsa kızmayın."

8. Partnerinizle sokakta, barda ya da restoranda öpüşmeyin

"İstanbul'da öpüşen çiftler görebilirsiniz ama nadiren. Geleneksel mahallelerde ise hiç göremezsiniz. Bu yüden partnerinizle yakınlaşmak istiyorsanız bunu otel odanızda yapın."

9. Siyasi konulara girmeyin

Konuştuğunuz kişiyi iyi tanımıyorsanız Türkiye'de siyasi konulardan kaçınmak iyidir. Türkler, yabancıların Türkiye'nin nasıl bir yer olduğu hakkında hiçbir fikri olmadığını düşünür. Bu yüzden bir şeyler biliyorsanız bile kendinize saklayın. Zaten Türk olmadığınız için sizin fikrinizin onun için bir önemi olmayacaktır. Siyasetin boş verin, futboldan konuşun.

10. Kalabalık gösterilerden uzak durun

İstanbul sakin bir şehir değildir. Her an her yerde bir gösteri yapma girişimi olabilir. Aralarında kalabilirsiniz. Bu yüzden neler olup bittiğini öğrenin ve gitmemeniz gereken yerlerden uzak durun.