Isparta'nın gül bahçelerine ziyaretçi akını

Isparta
Isparta'nın gül bahçelerine ziyaretçi akını

Türkiye'nin gül şehri Isparta'da güller açtı. Dünyaca ünlü parfümlerde kullanılan ve kilosu 10 bin euro'yu bulan gülyağının da çıkarıldığı Isparta gülleri, yılda on binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaretiyle gül turizmiyle de öne çıkıyor.

Isparta, son yıllarda gül bahçelerine hem yurtiçi hem yurtdışından binlerce turist çekiyor. Kentte gül turizmi, önemli gelirin yanı sıra, tanıtım açısından da gelişme gösterdi. Geçen yıl Isparta'daki gül bahçelerine gezi düzenleyenlerin sayısının yaklaşık 300 bin olduğu tahmin ediliyor. 

Bu yıl havanın soğuk gitmesi nedeniyle yaklaşık 15 gün geç başlayan sezonda, Isparta'nın ilk gülleri Burdur Gölü'nün kuzeyindeki Ardıçlı Köyü'nde açtı. Yaklaşık 3 bin dekar gül bahçesinin bulunduğu köy başta olmak üzere, bölgedeki diğer köylerdeki bahçelerde gül toplanmaya başlandı. Aynı zamanda gül bahçesi turları da başladı. 

Haziran ayının son haftasına kadar gül bahçelerinde toplama işleminin sürmesi bekleniyor. Isparta gülü, 2005 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi, kilogramı ortalama 10 bin euro civarında olan Isparta Gülyağı ise 2018 yılında Isparta Ticaret Borsası tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan coğrafi işaret tescili aldı. 

Isparta'da gül üretiminin 1870'li yıllarda başladığını belirten Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, yaklaşık 150 yıldır üretilen gülden, yaklaşık 100 yıldır da kozmetik, ilaç ve gıda sanayileri için gülyağı çıkartıldığını söyledi. Kozmetik sanayinde kullanılan gülyağı ihtiyacının yüzde 65'inin Isparta'dan karşılandığını belirten Başdeğirmen, "En önemli rakibimiz Bulgaristan. Isparta'da, oradan çok daha kaliteli gül üretimi var" dedi. 

Isparta gül tarla parfüm