Ispanak pişirirken kimse dikkat etmiyordu! Meğer ıspanağı böyle pişirmek besin değerlerini yok ediyormuş
En sağlıklı yeşil yapraklı sebzeler arasında yer alan ıspanağın hazırlanma süreci sağlıklı yapısını ciddi şekilde etkileyen bir durum. Ancak pek çok kişi farkında dahi olmadan ıspanağın sağlıklı yapısına zarar veren bir alışkanlığı tekrarlıyor.
Ispanak, demir içeriği bakımından güçlü olmasıyla sık tercih edilen sebzelerden biridir. Kış aylarında sevilerek tüketilen sebzelerden biri olan ıspanağın tüketimi konusunda ise dikkatli olmak gerekiyor. Ispanak pişirirken yapılan bir hata bu sağlıklı tüketimin önüne geçiyor.
Ispanak pişirirken yapılan hata ıspanağı içerdiği besin değerlerinin rotadan kalkmasına neden olarak sadece kalori alımına yol açıyor. Uzmanlar ıspanak pişirirken dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. İşte ıspanak pişirirken dikkat edilmesi gerekenler ve ıspanağın besin değerlerini yok eden o hata:
Temizlenmesi: Ispanakların yapısında çok fazla kir ve toprak birikebilir. Bu nedenle ıspanağı pişirmeden önce mutlaka çok iyi temizlendiğinden emin olmak gerekmektedir. Ispanak pişirmeden önce iyice yıkanması için karbonatlı su kullanabilirsiniz. Ispanağın yapısındaki tüm kirleri temizlemek için 30 dakika kadar karbonatlı suda bekletebilirsiniz.
Bıçakla kesmeyin: Pek çok kişinin farkında bile olmadan yaptığı bu hata ıspanağın besin değerlerinin tamamen ortadan kalkmasına neden oluyor. Ispanağın kesilmesinde demir bıçakların kullanılması ıspanağın besin değerlerini öldüren bir durum. Bunun yerine sağlıklı kesme aparatları ya da elleriniz ile ıspanak ayırmak çok daha sağlıklı olacaktır.
Pişirme yöntemi: Ispanağın besin değerlerine aynı zamanda nasıl pişirildiği de etki eder. Ispanağın suyu ile birlikte pişirilmesi ve ya haşlama ya da fırınlama yöntemi ile hazırlanması önemlidir. Ispanağın kavrulmaması ve kızartılması besin değerlerini ortadan kaldıracaktır. Yemek tarifleri içerisinde haşlama ve fırınlama olan ıspanak tariflerini tercih edebilirsiniz.