Ispanak bu haldeyse sakın yemeyin! Sağlıklı diye yiyoruz ama bu haldeyken zehirlenmeye bile neden oluyor
Sağlıklı yapısı ve lezzetli tadı ile pek çok kişinin severek tükettiği ıspanağı yerken belirli koşullara dikkat etmek gerekiyor. Ispanağın yanlış şekilde tüketilmesi sağlıklı yapısının ortadan kalkmasına neden oluyor. Eğer ıspanak bu haldeyse yememek gerekiyor.
Besleyici yapısı ve zengin içeriği ile tüketilmesi uzmanlar tarafından da tavsiye edilen ıspanağı yerken pek çok kişinin farkında olmadan tekrarladığı bir hata var. Ispanak demir, B ve C vitaminleri açısından zengin bir sebzedir.
Yeşil yapraklı sebzelerden biri olan ıspanak pişirileceği zaman çoğu kişi fazlaca pişirip daha sonrasında da tüketmeye devam ediyor. Dolaplarda bekletilen ıspanağın da haliyle yeniden ısıtılması gerekiyor. Ancak hata da tam olarak burada ortaya çıkıyor. Ispanak yeniden ısıtıldığında yapısındaki sağlıklı içerikler ortadan kalkıyor.
Yapısında nitrat bulunan ıspanak tekrar yenilmek üzere yeniden ısıtıldığında yapısındaki nitrat nitrite dönüşüyor ve sağlıksız bir form kazanıyor. Zehirli bir bileşen olan nitritin salınması ile birlikte ıspanağın tüketilmesi yetişkinlerde çoğu zaman ciddi sonuçlar ortaya koymasa bile çocuklarda çok düşük miktarlarda bile ölümcül sonuçlara neden olabiliyor.
Ispanak tüketirken dikkat edilmesi gereken bu duruma karşı alabileceğiniz bazı önlemler var. Eğer ıspanak tek başına pişirildiyse ısıtılmaması öneriliyor. Eğer ıspanağı yemek içerisinde tüketiyorsanız yeniden ısıtmadan bitireceğiniz miktarda hazırlamanız gerekiyor.
Eğer herhangi bir şekilde ıspanak arttı ve daha sonra tüketecek iseniz bu durumda ıspanağı ateşte ısıtmamalısınız. Ispanağı dolaptan çıkarıp od sıcaklığında kendi kendine ısınmasını bekleyerek tüketebilirsiniz. Doğal bir çözünme sürecinde ıspanağın yapısı değişmeyecektir.
Ancak ateşte ısıttığınız ıspanağın içerdiği nitrat nitrite dönüşecektir. Bu sebeple ıspanağın yeniden ısıtılması uzmanlar tarafından önerilmiyor.