İncecik ve içi pişmiş sarmaların sırrıymış! 50 yıllık lokanta ustasının verdiği tüyo
50 yıllık lokantacı Asım usta yaptığı paylaşımla sarmaya lezzet katan tüyoları anlattı. İşte evde lezzetli sarma yapmanın yolu.
Sarma yapmak, Türk mutfağının en sevilen ve geleneksel lezzetlerinden biridir. Yaprak sarma, lahana sarma, dolma gibi çeşitleri bulunan bu yemek, özel günlerde ve davet sofralarında sıkça tercih edilir. Evde lezzetli sarma pişirmek için bazı püf noktaları ve bilmeniz gerekenler bulunmaktadır.
İşte lezzetli sarma yapmak için bilmeniz gerekenler:
Malzeme Listesi
İÇİ İÇİN;
250 gr pirinç
1 su bardağı zeytinyağı
750 gr kuru soğan
1/2 bardak su
1 yemek kaşığı çam fıstığı
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1/2 demet maydanoz, nane veya dereotu
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı toz şeker
....
Adım 2
Yaprak taze ise 6 su bardağı kaynamış suya 1 limon sıkılarak 2 dakika daha haşlanır. Yaprak salamura ise yıkanarak tuzundan iyice arıtıldıktan sonra sıcak suda bekletilir. Yapraklar parçalanmadan suyu sıkılarak sapları alınır.
Adım 3
İç pilavı hazırlamak için; kuş üzümü önceden ayıklanarak yıkanır. Harcını hazırlarken pirinç önceden ılık suda bekletilir. Zeytinyağıyla önce fıstıklar sonra soğanlar pembeleştirilir. Yıkanmış pirinç eklenerek kavrulur ve kaynar su eklenir.
Adım 4
Tuz şeker kuş üzümü de eklenerek kapağı kapalı olarak pişmeye bırakılır ve suyunu çektikten sonra ateşten alınır. Maydanoz dereotu ve baharatlar eklenerek karıştırılır.
Adım 5
30 dakika kadar dinlendirilir daha sonra sarma sarılır.
Adım 6
Pişirmek için önce artık veya yırtık yapraklar ve sapları tencerenin dibine konulur. Sarmalar yerleştirilir ve su ile limon suyu ilave edilerek 1 saat kadar pişirilir.
Püf Noktası
Sarmaların pişme süresi yaprağın kalınlığına bağlı olarak değişebilir. Sarmaları daha canlı göstermekiçin pişirilirken üzerine limon dilimleri koyulur ve piştikten sonra da üzerinde biraz zeytinyağı gezdirilir.
Fotoğraflar: youtube.com
Kaynak: mynet