İklim değişikliğinin Malatya'ya etkileri uydu görüntülerine yansıdı: 1984 ve 2020...

Malatya

İnönü Üniversitesindeki akademisyenlerce, iklim değişikliğinin Malatya'daki etkileri, 1984'ten 2020'ye kadar olan uydu görüntüleri ve çok zamanlı mekansal iklim verileri kullanılarak araştırıldı.

İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Serhat Cengiz tarafından 2019'dan bu yana yürütülen iklim ve arazi örtüsü değişimi çalışmalarında önemli sonuçlara ulaşıldı.

Ulusal ve yerel kapsamda yapılan ancak Malatya ölçeğinde detaylı hazırlanan çalışmada, iklim değişikliğine bağlı sıcaklık artışı ve yağış azalımı tespit edildi.

İklim değişimin hem tarım hem de bozkır ekositemini nasıl etkileyeceğini de araştırdıklarını bildiren Cengiz, şöyle konuştu:

"Burada gözümüze çarpan en önemli şey, Malatya'da 1980 ve 2020 yılı arasındaki dönemde hava sıcaklıklarının yaklaşık 5 derece artması ve toplam yağış miktarının yaklaşık 120 milimetre azalış göstermesidir. 2020 ile 2100 arasında da yine 5-6 derecelik sıcaklık artışından daha bahsedebiliriz. Bunun da olası sonuçları var. Ekosistem ya da ekoloji açısından birinci problem biyoçeşitlilik kaybı, ikinci ve en önemli problem, kayısı tarımını etkileyecek olumsuz bir durumun oluştuğuna ilişkin ön bulgulara ulaşmış durumdayız."

 

Kaynak: AA

malatya iklim değişikliği Malatya haberleri