İklim değişikliği muz üretimini vuracak!
İngiltere'deki Exeter Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırma, iklim değişikliğinin dünya muz üretimini 2050 yılına kadar ciddi oranda etkileyebileceğini ortaya koydu.
Günümüzde yaşanan iklim değişikliğinin doğal hayata etkisi uzmanlar tarafından araştırılmaya devam ediyor. Bu alanda yapılan yeni bir araştırma, iklim değişikliğinin dünya muz üretimine etkisini ortaya koydu. Araştırma, iklim değişikliğinin muz üretiminde büyük bir düşüşe neden olabileceğini belirtti.
Nature Climate Change dergisinde yayımlanan araştırma, 1961'den bu yana daha uygun yetiştirme koşullarından dolayı 27 ülkenin mahsul veriminde artış gördüğünü tespit etti. Ancak iklim değişikliği mevcut hızında devam ederse muz üretiminin 2050 yılına kadar önemli ölçüde azalabileceğini açığa çıkardı.
Araştırma, dünyanın en büyük muz üreticisi Hindistan dahil olmak üzere 10 ülkenin üretiminde büyük bir düşüş olacağını ortaya koydu.
Araştırma raporunda, dünyanın dördüncü büyük muz üreticisi Brezilya da iklim değişikliğinden etkilenecek ülkeler arasında yer aldı. Kolombiya, Kosta Rika, Guatemala ve Panama da rapora dahil edildi.
Araştırmayı gerçekleştiren uzmanlar, iklim değişikliğinin muz üretimine etkisini modelleme tekniklerine dayanarak tespit ettiklerini açıkladı.
Araştırmada, iklim değişikliğinin Ekvador da dahil olmak üzere bazı ülkelerin muz üretimine fayda sağlayacağını tespit etti.
TROPİKAL TARIMA YATIRIM YAPMAMIZ ŞART
Exeter Üniversitesi'nden baş yazar Dr. Dan Bebber, araştırma ile ilgili şunları dile getirdi:
"Gelecek yıllarda kazananlar ve kaybedenler olacak. Çalışmamız, iklim değişikliğinden olumsuz etkilenecek ülkeleri teknolojik yöntemlerle destekleyebilir. Gelecekteki iklim değişikliği için tropikal tarıma yatırım yapmamız şart."