'Huzurevi'nin huzuru kaçtı

Yaşam Haberleri Bankalar
'Huzurevi'nin huzuru kaçtı

Yapı Kredi Bankası Sağlık Emeklilik Vakfı bünyesindeki 'Yapı Kredi Huzurevi'nin aralık sonu itibarıyla kapanacak olması bu bankadan emekli olanlar arasında tepki doğurdu. Son bir yıldır huzurevine yeni misafir kabul edilmezken, 8 misafirin nereye taşınacağı ise belirsiz.

Sosyal sorumluluk kapsamında 34 yıl önce hizmete giren, Yapı Kredi Huzurevi'nin kapanacağının gündeme gelmesi, Yapı Kredi Bankası'ndan emekli olanların 'huzurunu' kaçırmış durumda. 1989'da Yapı Kredi Bankası Sağlık Emeklilik Vakfı bünyesinde açılan 'Yapı Kredi Huzurevi halihazırda 8 kişi kalırken, tesisin Aralık sonu itibarıyla kapanacak olması bu bankadan emeli olanlar arasında tepki doğurdu.

'Huzurevi'nin huzuru kaçtı - Resim : 1
Huzurevinde kalan 8 kişiye 40 bin liralık taşınma yardımı yapıldığı öne sürülüyor. 

SATIŞI GÜNDEMDE

İstanbul’un en nezih semtlerinden biri sayılan Acıbadem'deki binanın satılacağı öne sürülürken, son bir yıldır huzurevine yeni misafir kabul edilmediği de iddia edildi. Toplam 5 kattan oluşan huzurevinde 55 yaş ve üzeri kendi gereksinimlerini karşılayabilen, bulaşıcı hastalığının yanı sıra, madde, alkol bağımlılığı olmayan, Yapı Kredi Bankası emeklileri kalabiliyor.

'YER BULUN' DENİLDİ

Huzurevinin akıbeti belirsizliğini korurken, 'haberglobal.com.tr'ye konuşan Yapı Kredi Emeklileri Örgütlü Yapı Proje Derneği Başkanı Hasan Çelen 34 senedir faaliyette bulunan huzurevinin, vakıf kararı ile kapatılacağını belirtirken, "2023 Aralık sonuna kadar huzurevinde kalan kişilere yer bulmaları iletildi. Binanın deprem nedeniyle kapatıldığı ima edilse de, daha evvel gerekli araştırmalar yapılarak söz konusu bina güçlendirilmiştir. Ayrıca huzurevi sakinleri 1.5 yıl öncede binaya tadilat ve boya yapıldığı bilgisini veriyor" dedi. 

'Huzurevi'nin huzuru kaçtı - Resim : 2
Huzurevine 1.5 yıl öncede tadilat ve boya yapıldığı bilgisi veriliyor.

40 BİN LİRA YARDIM YAPILDI

Vakfın son zamanlarda birçok mülkünü ya satma, ya kapatma kararı aldığını sözlerine ekleyen Çelen, "Huzurevini bir  yıl öncesinden talep eden emekliler alınmıyor. Çalışanların çocuklarının faydalandığı kreş binası da satıldı. Emeklilerin mağdur edilmesini anlayamıyoruz. Huzurevinde kalan 8 kişiye 40 bin liralık taşınma yardımı yapıldığı bilgisini aldık. Şu an 17 binin üstünde emeklisi olan vakfın böyle bir kapatmayı yapmayacağını ve emeklilerini mağdur etmeyeceğine inanmak istiyoruz" diye konuştu. 

 VAKIF 1954'DE KURULDU

Öte yandan Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Mensupları Yardım ve Emekli Sandığı Vakfı, 1954 yılında Türk Medeni Kanunu Hükümlerine göre 'tesis' olarak kuruldu. 1965 yılında yürürlüğe giren 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun geçici 20. maddesi çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu niteliği kazanılırken, 1967 yılında Türk Medeni Kanununda yapılan değişiklikler sonucunda Tesislerin Vakıfa dönüştürülmesi ile, Sandık statüsü yeni duruma uyarlanarak, 1970 yılında bugünkü statü ve unvanıyla Vakıf olarak tescil edildi. Koçbank ile Yapı kredi bankası 2006 tarihinde birleşirken, SGK kapsamında prim ödeyen Koçbank, Yapı Kredi Vakfı Sandığı kapsamına alınarak çalışanların emeklilik süreçleri sandık tarafından yürütülmesine karar verildi.

 mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

huzurevi Yapı Kredi yaşam haberleri yaşlılar