Herkes söylüyordu, uzmanlar araştırdı! Çayın suyunu birden fazla kez kaynatmak gerçekten zararlı mı?
Sağlığa faydaları ile bilinen çay hakkında halk arasında dolaşan bazı bilgiler var. İnternette insanların doğru olduğunu savunduğu bir teori de buna dahil. Pek çok kişi çayın tekrar kaynatılmasının sağlık açısından zararlı olduğunu düşünüyor. Uzmanlar ise bu konuyu araştırdı.
Kültürümüzün vazgeçilmez bir ögesi olan çay günün hemen her saati tüketilen içeceklerdendir. Sabah kahvaltısından akşam sohbetlerine kadar her an tükettiğimiz çayı kış aylarında ise daha sık yeniden ısıtırız. Bu konuda halk arasında çayı yeniden kaynatmanın zararlı olduğuna dair bir inanış bulunuyor.
Severek çay tüketen insanların tedirgin hissetmesine neden olan bu inanıştan dolayı İsviçre'de bulunana Cenevre Üniversitesi'nde bir araştırma gerçekleştirildi. Araştırmada çay suyunun yeniden kaynatılmasının çaya etkisi gözlemlendi.
Çayın yeniden ve yeniden kaynatılarak içilmesi konusunda bulunana inanış tıpkı diğer içeceklerde olduğu gibi çayın da içerisindeki sağlıklı bileşenleri kaybetmesine neden olması yönünde. Özellikle bu konuda Ayçiçek yağı ön plana çıkıyor. Ayçiçek yağı her yeniden ısıtıldığında içerisinde zararlı bileşen oluşumu artıyor.
Ancak konu çaya geldiğinde durum biraz farklı. Yapılan araştırmaya göre ise çayın yeniden ısıtılması konusundaki iddialar yalnızca iddia olarak kalıyor.
Çünkü çay ısıtıldığında teknik olarak ateş yalnızca çayın suyuna temas ediyor. Çayın suyu ise kaynatıldığında içerisindeki zararlı bileşenler ortadan kalkıyor. Yani çayı yeniden ve yeniden kaynattığınızda yalnızca daha sağlıklı hale getirmiş oluyorsunuz.
Bu noktada sağlığı tehdit eden tek durum ise çaydanlığın bakımının yapılmaması. Çaydanlık bakımını düzenli şekilde gerçekleştirdiğiniz takdirde çayın yeniden ısıtılmasının sağlık açısından herhangi bir zararı kalmıyor.