Herkes sağlıklı bilip kullanıyordu ama bakın ne zararı varmış! Tahta kaşık kullanırken buna dikkat etmeyen zehirlenme riski taşıyor
Mutfaklarda metal kaşıklardan daha sağlıklı ve kullanışlı olmaları ile kullanılan tahta kaşıkların aslında zararları bulunduğu ortaya çıktı. Uzmanlar tahta kaşık kullanımında dikkatli olmak gerektiğini belirtti.
Mutfaklarda sıklıkla kullandığımız ve çoğu kişinin metal kaşıklara göre daha sağlıklı bir seçenek olduğunu düşündüğü tahta kaşıkların bazı zararlar olduğu ortaya çıktı. Tavaların çizilmesini engelleyen ve doğal ürünler olan tahta kaşıkların kullanımı konusunda uzmanlar uyarılarda bulunuyor.
Tahta kaşık kullanımında dikkatli olunmadığı takdirde tahta kaşıklar sağlık açısından bazı zararları beraberinde getiriyor. Tahta kaşık kullanımında ortaya çıkan bu zararlar kaşığın üretildiği ağacın türüne bağlı şekilde karşımıza çıkıyor.
Tahta kaşıkların üretildiği ağaç türü yapısını ciddi ölçüde etkiliyor. Bazı ağaç türleri yetiştirildiği toprağa bağlı olarak topraktan arsenik ve kurşun gibi ağır metalleri emme özelliğine sahip. ağacın yapıldığı ağaç nedeniyle bu ağır metaller de kaşığın yapısına işleniyor. Uzun vadede vücuda alınması ile bu metaller toksik etkileri açığa çıkarıyor.
Ayrıca ceviz ağacı gibi belirli ağaç türleri de içerdiği doğal alerjenler nedeniyle hassas cilt yapısına sahip kişilerde kaşıntı ve ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Bu sebeple tahta kaşık kullanırken hangi ağaç türünden yapıldığına dikkat etmek önemli bir durum olarak görülüyor.
Zararlı bakteri riski: Tahta kaşıkların kullanımı konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta zararlı bakteri üremesi. Tahta kaşıkların gözenekli ve nem çeken yapısı yemek artıkları ve nemi çekerek bakteri üremesine zemin hazırlayabilir. Özellikle çiğ et ve balık ile temas den tahta kaşıklarda Salmonella, Listeria ve bu gibi ciddi sonuçlar ortaya çıkaran bakterilerin ürediği görülebiliyor. Tahta kaşıkların çiğ gıdalarda kullanılmaması ve normal bir kullanımdan sonra da tamamen kurutulması gerekiyor.
Yıkarken dikkat edin: Tahta kalıkların yıkanması esnasında deterjan kullanılması yine gözenekleri nedeniyle kaşığın yapısına mikroplastik birikmesine yol açıyor. Yemek pişirirken bu mikroplastikler yemeğe karışıyor ve vücudumuza girerek hormon dengesizliklerine neden oluyor. Tahta kaşıkları doğal yöntemler ile temizlemek gerekiyor.