Her mutfakta bu eşyalardan var ama dikkat etmiyoruz! Eğer sizler de kullanıyorsanız hemen çöpe atın
Mutfaklarımızda kullandığımız eşyaların yapısına bazen dikkat etmemiz gerekiyor. Farkında olmadan sağlığımıza zarar verecek mutfak eşyaları kullanıyor olabiliriz. Aslında her ne kadar sağlam görünse de bazı mutfak eşyalarının görüntüsüne aldanmak sizi sağlığınızdan edebilir. Eğer evlerinizde bu eşyalar varsa hemen çöpe atmak en sağlıklısı olacaktır.
Günlük hayatta sık bir şekilde kullandığımız mutfak eşyalarımızın özellikle yemek hazırlayanlarımız için önemi kritiktir. Ancak mutfak eşyaları ve gereçleri zaman içerisinde eskimeye ve yıpranmaya başlayabilir. Dışarıdan bakıldığında eskimiş olması her ne kadar sorun değil gibi görünse de mutfak gereçlerinin eskimiş ve yıpranmış halde kullanılması sağlık açısından potansiyel bir risktir.
uzmanlar yıpranmış mutfak eşyalarının kullanılmaması gerektiğinin altını çizerek özellikle belirli eşyaların sağlık açısından risk taşıdığını belirtiyor. İşte mutfaklarda bulunan ve hemen kullanmayı bırakmamız gereken o eşyalar:
Aşınan tahta kaşıklar: Tahta kaşıklar tencere ve tavalarda iz bırakmamalarından dolayı sıklıkla tercih edilen mutfak gereçleridir. Ancak daha sağlıklı olarak kullanılan tahta kaşıklar bir kez aşındığında ise en sağlıklısı kaşıkları değiştirmek ve yenisini almak oluyor. Ahşap kaşıkların gözenekli yapısı nedeniyle aşınmaları sonucu iç kısmında bakteri oluşumu görülebilir. Ayrıca yemek parçacıklarının içeride kalması ve deterjanların yer etmesi gibi durumlar da ileride hijyen sorunlarına yol açar.
Çizilmiş yapışmaz tavalar: Yapışmayan yapısı ve kolay temizlenebilir oluşu ile tercih edilen yapışmaz tavaların çizilmemesi oldukça önemlidir. Ancak tava yapısında bir kez aşınalar v çizilmeler meydana geldiğinde tava yapısındaki PFOA ve PTFE adı verilen zararlı maddeler yemeğe salınır. Bu da ciddi sağlık sorunlarına ve hatta kansere kadar pek çok hastalığa neden olabilir. Yapışmaz tavada aşınma varsa mutlaka değiştirmek gerekiyor.
Paslı bıçaklar: En sık kullanılan mutfak gereçlerinden biri olan bıçaklar sık sık yıkanmaları ve kullanılmaları sonucunda paslanmaya başlayabilir. Paslanan bıçaklar he sağlık hem de güvenlik açısından risk teşkil eder. Bıçaklarda oluşan paslanmalar yemeklere zararlı metal parçacıkları karışmasına neden olabilir. Ayrıca mutfak kazalarında pasın vücudunuza girmesi riski de vardır. Bıçakları iyice kuruttuğunuzdan emin olmak ve yağlayarak saklamak paslanma riskini azaltacaktır.