Hepimiz böyle kullanıyorduk ama bakın gerçek neymiş! Uzmanlar zeytinyağını cam şişelere koyanları uyardı
Mutfaklarda kullandığımız ürünlerin saklama koşullarına dikkat etmediğimiz takdirde doğal besinlerin bazıları hızlıca bozulmaya başlayabilir. Uzun süre dayanması ile bilinen zeytinyağını da cam şişelerde saklar ve kullanırız. Ancak zeytinyağını cam şişeye koymanın arkasındaki gerçek ise bakın ne çıktı.
Yemeklere kendine has lezzetini katmasıyla bilinen zeytinyağı aynı zamanda sağlıklı bitkisel yağlar içerisinde yer alır. Hem lezzetli hem de faydalı olmasından dolayı sıklıkla tercih edilen zeytinyağının ise doğru koşullarda saklanması gerekir. Pek çok kişinin sağlıklı olarak bildiği cam şişede zeytinyağı saklama işlemi ile ilgili ise bazı yanlış bilinen bilgiler olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar zeytinyağını cam şişelerde saklayanları uyardı.
Uzmanlar zeytinyağının doğru şekilde saklanması için kullanılan cam şişelerin aslında zeytinyağının sağlıklı yapısının daha kısa sürede bozulmasına neden olduğu açıkladı.
Şeffaf cam şişelerin zeytinyağı saklama amacı ile kullanılması aslında doğru sanılan yanlış bir bilgi. Zeytinyağlarının doğru şekilde saklanması için güneş ışığından uzak şekilde muhafaza edilmeleri gerekiyor. Ancak şeffaf cam şişeler zeytinyağının direkt olarak gün ışığı almasına neden oluyor. Bu da zeytinyağının içeriğindeki faydalı yapıyı bozuyor.
Zeytinyağının gün ışığı almaması içerisindeki faydalı bileşenlerin ortadan kalkmasına neden oluyor. Zeytinyağının uzun süre sağlıklı yapısını koruması ve faydalarından yararlanmanın mümkün olması için zeytinyağının koyu renkli cam şişeler içerisinde saklaması gerekiyor.
Cam ve koyu renkli şişelerin içerisinde saklanan zeytinyağları uzun süre boyunca taze ve sağlıklı kalıyor. Ayrıca eğer koyu renkli cam şiş bulamayanlar ve kullanmak istemeyenler teneke kutularda da zeytinyağını teneke kutularda da saklayabilirler.
Zeytinyağlarının saklanması konusunda yapılan bir başka hata ise zeytinyağının saklandığı sıcaklıklardır. Yüksek sıcaklıklarda ya da düşük sıcaklıklarda saklanan zeytinyağının yapısı bozulur ve kalitesi düşer. Zeytinyağının uzun süre kalitesini ve tazeliğini koruması için en ideal sıcaklık ortalaması ise 18-24 derece aralığı olarak bilinir.