Taş atan maymunlar, çöpçatan yunuslar... Hayvanlar nasıl kur yapıyor?

Web Özel
Taş atan maymunlar, çöpçatan yunuslar... Hayvanlar nasıl kur yapıyor?
Dişisini etkilemeye çalışmak için balon gibi şişen bir fregat kuşu. Fotoğraf: Shutterstock

Eş seçmek isteyen hayvanlar birbirlerine kur yapıyor. Ancak bazı hayvanlar biz insanların algılarına göre; eşlerini etkilemek için çok ilginç davranışlar sergileyebiliyor. Kimi taş atıyor, kimi çöpçatanlık yapıyor, kimi balon gibi şişiyor...

Kur yapmak sadece insanlara özgü değil, hayvanlarda da sık görülen bir davranış biçimi. Üreme zamanı gelen hayvanlar, müstakbel eşlerini baştan çıkarmak için ya da eş bulmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Kimi taş ya da sopa hediye ediyor, kimi dans ediyor, kimi arkadaşlarını kullanıyor, kimi idrar bırakıyor, kimi de sevdiğine taş atıyor...

Eşlerine kur yapmak için en ilginç yollardan birini deneyen de yunuslar. Yapılan araştırmalara göre yunusların birbirlerine 'çöpçatanlık' yaptığı ortaya çıktı. Aynı gruba mensup erkek yunuslar, birbirlerine eş bulmalarını sağlıyorlar. Kurulan ittifaklar da dişi yunusların eş seçimi için oldukça önemli. Erkek yunusun arkadaşları, dişi yunusa kur yapılmasına yardımcı olmak için damat adayı ile senkronize bir şekilde beraber yüzerek sıçrıyorlar.

Erkek yunuslar arasındaki bağ ne kadar fazla ve ittifak ne kadar güçlü ise dişi yunusun o ittifak içerisinden eş seçme şansı daha fazla oluyor. Ayrıca bir yunusun eşine yönelik bir saldırı olursa, ittifak içerisindeki diğer yunuslar bu saldırıya karşı koyuyor. Dişi yunusun ilgi alanına giren diğer erkek yunuslar da damadın arkadaş grubu yunuslar tarafından saldırıya uğrayabiliyorlar. 

Taş atan maymunlar, çöpçatan yunuslar... Hayvanlar nasıl kur yapıyor? - Resim : 1
Erkek yunuslar arasındaki arkadaşlık bağı ne kadar iyiyse, birbirlerine eş bulma şansları o kadar artıyor. Fotoğraf: Shutterstock

KUR YAPMAK İÇİN EŞİNE TAŞ ATAN MAYMUN

Bir maymun türü olan kapuçin maymunlarında, diğer türlerin aksine genelde dişiler erkeklere kur yapıyor. Ancak erkeklerini baştan çıkarmak için oldukça ilginç bir yol deniyorlar. Dişi maymunlar, ilgilendiği erkek maymuna taş atarak etkilemeye çalışıyorlar. Dişilerin hedefinde ise genelde kabilenin en rütbeli erkek maymunları bulunuyor. Ancak taş atmak terk kur hareketi değil tabi. Poz vermek ya da kürküne dokunup kaçmak da kapuçin maymunlarının erkeğine kur yapma hareketleri arasında.

Orta ve Güney Amerika'da yaşayan erkek mavi ayaklı sümsük kuşları, dişiye hediye olarak sopa veya taş getiriyor. Hediyenin kalitesi, dişinin erkeği seçmesi için önemli. Bir diğer önemli etmen ise mavi ayaklar. Erkeğin ayakları ne kadar mavi ve parlak ise dişi tarafından seçilme şansı daha fazla. Çiftleşme dönemleri erkeğin parlak görünmesi ve kanatlarını kaldırarak göğe doğru ötmesi de dişiyi etkileyen faktörlerden.

Taş atan maymunlar, çöpçatan yunuslar... Hayvanlar nasıl kur yapıyor? - Resim : 2
Mavi ayaklı sümsük kuşların, eş adaylarına taş ve sopa hediye ederler. Fotoğraf: Shutterstock

Dişinin erkeğin etrafında dolanması, onunla ilgilendiği anlamına geliyor. Erkek daha sonra dansını sergiliyor, bacaklarını birbiri ardına kaldırıyor, ileri geri sallanıyor ve tiz sesler çıkarıyor. Eğer dişi etkilenirse o da dansa katılıyor.

Üç büyük okyanusta da yaşayan fregat kuşlarının erkekleri, göğüslerinde bulunan kırmızı keseleri kullanarak dişilerini cezbetmeye çalışıyorlar. Erkek kuş grupları genellikle çalıların içinde oturarak kırmızı göğüs keselerini balon gibi şişirerek olağanüstü bir manzara oluşturuyorlar. Ayrıca kanat hareketleri yaparlar, göğüslerini ve başlarını sallayıp ve yutkunma sesleri çıkarıyorlar. Gürültünün amacı dişi fregat kuşunun ilgisini çekmek. Genellikle de başarılı oluyorlar. Bir eş bulana kadar kur gösterisi birkaç gün devam ediyor. 

Penguenlerin en hızlısı gentoo penguenleri, saatte 40 kilometre hızla yüzebiliyorlar. Bu penguenlerin yuvaları büyük yuvarlak taşların döşenmesi ile oluşuyor. Bu taşlar yuvaları diğer kıskanç penguenlerden korumak için önemli. Dişiler bu taşlara bayılıyor. Erkek penguenler ise en büyük ve pürüzsüz taşı bularak dişilerinin gönüllerini çelmeye çalışıyorlar.

Taş atan maymunlar, çöpçatan yunuslar... Hayvanlar nasıl kur yapıyor? - Resim : 3

Zürafalar Afrika'da da yaşayan, geviş getiren hayvanlar ailesine mensup çift toynaklı bir memeli türü. Dünya üzerine soyu tükenmemiş en uzun memeli olarak biliniyor. Erkek zürafaların boyları 4 ila 6 metre arasında değişmekte. Zürafaların da ilginç bir kur yapma tekniği var. Dişi zürafa, kur yapma belirtisi olarak üremek istediğini ve hamile olmadığını göstermek için idrarını bırakıyor. Erkek zürafa ise bu idrarı koklayarak ve tadarak yapılan kura karşılık veriyor. 

Kaynaklar: The Guardian, Hubpages, National Geographic 

Kaynak: Web Özel

yunus zürafa maymun Penguen