Hamura bir tutam ekleyin poğaça balon gibi kabarıyor ve bayatlamıyor
Poğaça yaparken hamura bir tutam karbonat eklemenin poğaçanın kabarmasını artırdığını biliyor muydunuz? Peki poğaça yapmanın diğer püf noktaları neler...
Poğaça yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları bulunmaktadır. İlk olarak hamurun kıvamı oldukça önemlidir. Hamurun çok sert veya çok yumuşak olmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca mayalanma süresine dikkat ederek hamurun kabarmasını sağlamak da önemlidir. Poğaçaların iç harcı da dengeli bir şekilde konulmalı ve poğaça şekillendirilirken dikkatli olunmalıdır. Son olarak, poğaçaların üzerine sürülecek yumurta veya peynir gibi malzemelerin dengeli bir şekilde dağıtılması gerekmektedir. Bu püf noktalarına dikkat edilerek, lezzetli ve göz alıcı poğaçalar elde edilebilir.
Kabaran poğaçalarınızla sevdiklerinizi şaşırtmak istiyorsanız, bu püf noktasını mutlaka denemelisiniz.
MALZEMELER
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
4 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta oda sıcaklığında
1 paket yaş maya
2 silme tatlı kaşığı tuz
7 su bardağı un
1 adet yumurta sarısı
Susam
Çörek otu
200 gram beyaz peynir ya da çökelek peyniri
Yarım demet maydanoz
TARİF
Mayalı poğaça için ilk olarak bir cezvede 1 su bardağı sütü ılıtın. Ardından geniş bir yoğurma kabına 1 su bardağı ılık suyu ve 4 yemek kaşığı toz şekeri alın. Üzerine de ılıttığınız sütü ilave edin. İçine oda sıcaklığında bekletmiş olduğunuz 1 paket yaş mayayı ilave edin ve yaş maya eriyene kadar karıştırın. Daha sonra bu karışımın içine 1 su bardağı sıvı yağı, oda sıcaklığına beklemiş olan 1 adet yumurtayı ve 2 silme tatlı kaşığı tuzu ilave ederek tüm malzemeyi iyice karıştırın. Sonra yaklaşık 7 su bardağı unu azar azar ilave edin ve ele yapışmayacak bir hamur elde edene kadar güzelce yoğurun. Yoğurduğunuz mayalı poğaça hamurunu yaklaşık 35- 40 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
İkinci adımda mayalı poğaça hamurunuz dinlenirken poğaçanın iç harcını hazırlayın. Bir kapta 200 gram beyaz peynir ya da çökelek peynirini çatal yardımıyla ezin. İçine yıkayıp küçük küçük doğradığınız yarım demet maydanozu ilave edin ve karıştırın.
Son adımda önceden yoğurup dinlenmeye bıraktığınız mayalı poğaça hamurundan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizde avucunuzun içinde hamuru açın ve içine maydanozlu peynirli harçtan koyup hamuru elinizde yuvarlayarak şekil verin.
Ardından tüm parçaları aynı şekilde tamamladıktan sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Üzerine 1 adet yumurtanın sarısını sürün ve susam ile çörek otu dökün.
Sonra da hazırlamış olduğunuz poğaça hamurlarını yaklaşık 20 dakika kadar dinlendirin. Bekleyen hamurlarınız fırına girmeye hazır. Önceden 190 derecede ısıttığınız fırında mayalı poğaçaların üzeri kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Pişirme işlemini fırınınızın pişirme durumuna göre kontrollü olarak yapın. Gerektiğinde tepsilerin yerini ve yönünü değiştirin.
Püf Noktası
Mayalı poğaçalarınızın üzerinin daha da kızarmış kızıl bir görüntüye sahip olmasını isterseniz, üzerine süreceğiniz yumurta sarısının içine bir tutam toz şeker katın.