Göller ve barajlarda tehlike çanları

İstanbul

İznik Gölü 80 metre çekildi, İstanbul Arnavutköy'deki Sazlıdere Barajı ise kuruma tehlikesiyle karşı karşıya. 

Barajlardaki ve göllerdeki kuraklık tehlikesi korkutuyor. Haber Global, su kaybı yaşanan İznik Gölü ve Sazlıdere Barajı'ndaki son durumu yerinde görüntüledi.

İZNİK GÖLÜ 80 METRE ÇEKİLDİ

Türkiye'nin 5. en büyük doğal gölü olan İznik Gölü 80 metre çekildi. Her sene yaşanan çekilme, bu sene alışılmışın dışında kaydedildi. Gölde balıkçıların sandallarını bağladıkları iskele de çekilen göl nedeniyle açıkta kaldı. 

Göller ve barajlarda tehlike çanları - Resim : 1

GÖLÜN SUYU NEDEN AZALIYOR?

İznik Gölü'ndeki suyun azalmasında ilk olarak küresel ısınma ön plana çıkıyor. İznik Gölü'nün çevresindeki yoğun tarımsal sulamanın etkisi ve fabrikaların gölden su çekmesinin de göldeki suyun azalmasında etkili olduğu belirtiliyor. 

SAZLIDERE BARAJI'NDA DA DURUM KÖTÜ

İstanbul'un içme suyunun yüzde 10'luk kısmının sağlandığı Sazlıdere Barajı'nda da kuraklık tehlikesi yaşanıyor. Barajın su seviyesi de yüzde 11.23'e kadar düştü. Sular yüzlerce metre geri çekilirken toprak da çatladı.

Göller ve barajlarda tehlike çanları - Resim : 2

Bu yaz beklenen yağışların gerçekleşmemesi nedeniyle baraj adeta kurumaya yüz tuttu. Uzmanlar da barajların doluluk oranının son 5 yılın en düşük seviyesinde olduğunu belirtiyor. 

Kaynak: Haber Global TV

sazlıdere barajı İznik Gölü