Giderseniz büyük ihtimalle öleceğiniz 5 yer!
Yılanların istila ettiği adalardan kavurucu çöllere kadar gezegenimizin hayatta kalması en zor 5 yeri.
Dünya güzelliklerle dolu olduğu kadar hayatta kalmanın neredeyse imkansız olduğu yerlere de sahip.
İşte giderseniz muhtemelen öleceğiniz 5 yer!
Danakil Çölü, Etiyopya
Burası dünyanın en uç noktalarından biri. Afrika Boynuzu'nda yer alan Danakil Çölü, sıcaklığın 50 dereceyi aşması, sürekli volkanik faaliyetler ve yerden yayılan zehirli gazlarla adeta yeryüzünün cehennemi.
Manzara o kadar düşmanca ki sanki başka bir gezegenin yüzeyini andırıyor. Jeolojisi benzersiz; sülfürik asit gölleri, zehirli gaz gayzerleri ve kaynayan lav havuzları var. Buna rağmen Afarlar gibi bazı göçebe topluluklar, çok büyük zorluklarla da olsa bu aşırı zor ortama uyum sağlamayı başarmışlar. Bilim insanları, Dünya'daki yaşamın sınırlarını ve diğer gezegenlerde var olma olasılığını daha iyi anlamak için bölgeyi inceliyorlar.
Queimada Grande Adası, Brezilya
Brezilya'nın São Paulo kıyılarının yaklaşık 35 kilometre açığında Yılan Adası olarak da bilinen Queimada Grande Adası yer alıyor. Bu küçük bölge, dünyanın en zehirli yılanlarından birine ev sahipliği yapıyor: Bothrops insularis. Isırığı ciddi nekroza ve hatta birkaç saat içinde ölüme yol açabilen bir engerek türü.
Adada metrekareye bir ile beş arasında yılan düştüğü tahmin ediliyor . Brezilya Donanması, aşırı risk nedeniyle halkın bölgeye girmesini yasakladı ve yalnızca özel izinlere sahip bilim insanlarının girmesine izin verdi. Tehlikesi yadsınamaz olsa da adanın ekosistemde önemli bir rolü var; zira yılanlar doğal yırtıcılar olmadan evrimleşmiş ve zehirleri bilim insanları tarafından olası ilaçların geliştirilmesi amacıyla inceleniyor.
Kuzey Sentinel Adası, Hindistan
Hint Okyanusu'nun kalbinde yer alan bu ada, Andaman takımadalarının bir parçası ve binlerce yıldır izole bir şekilde yaşayan ve dış dünyayla her türlü teması reddeden bir kabile olan Sentinellere ev sahipliği yapıyor. Gezegendeki temas kurulmamış son insan gruplarından biri olarak kabul ediliyorlar. Yakınlaşmaya yönelik her türlü girişim şiddetle karşılanıyor ve bu durum Hindistan hükümetinin adaya erişimi tamamen yasaklamasına yol açtı.
Tehlike yalnızca adanın yoğun ormanları, sert gelgitleri ve sınırlı kaynakları gibi doğal ortamından değil, aynı zamanda adanın sakinlerinden de kaynaklanıyor. 2018 yılında bir Amerikalı misyoner adaya ulaşmaya çalışmış ancak temas kuramadan vurularak öldürülmüştü. Sentinel halkının 60 bin yıldan fazla bir süredir izole bir şekilde yaşadığı ve yabancılarla herhangi bir etkileşimin onları büyük tehlikeye sokabileceği düşünülüyor.
İskelet Sahili, Namibya
Namibya'nın Atlas Okyanusu kıyısında yer alan bu bölge tam bir kabus manzarası: Yoğun sis, kuvvetli rüzgarlar ve tehlikeli sular bu kıyı şeridini bir gemi mezarlığına dönüştürmüş. Yüzyıllardır, aşırı zorlu okyanus koşulları ve zayıf görüş mesafesi nedeniyle sayısız gemi kıyılarında batmış, geride paslanmış iskeletler ve acımasız bir çölde mahsur kalan mürettebatın kalıntıları kalmış.
"İskelet Sahili" adı yalnızca gemi enkazlarından değil, aynı zamanda kıyı boyunca dağılmış çok sayıda balina ve diğer deniz hayvanı kalıntılarından da kaynaklanıyor. Ayrıca bölgede çöl yaşamına adapte olmuş sırtlan ve aslan gibi yırtıcı hayvanların da bulunması, buraya gelenler için tehlikeyi daha da artırıyor.