En sağlıklı besin sanıyorduk! Hatta çocuklarımıza bile yediriyorduk! Ölüm saçtığı ortaya çıktı
Bir besin kaynağı düşünün mükemmel bir omega-3 yağ asidi olduğu için sağlık için oldukça faydalı olduğunu sanıyorduk. Ancak araştırmalar ortaya çıkardı ki yanlış tüketildiğinde tam bir ölüm makinesi haline geliyor. İşte çocuklarımıza bile verdiğimiz o besin hakkında bilinmeyenler
Kanıtlar, ne yediğimizin kanser riskini ve hastalığın ilerlemesini önemli ölçüde değiştirebileceğini gösterdiğinden, dikkatli gıda alımı hem sağlıklı bireyler hem de kanser hastaları için çok önemli. Bazı geçmiş çalışmalarda, dünya çapında yaygın olarak tüketilen bir gıdanın prostat kanseri riskini iki katına çıkardığı bulunmuştur.
Bir besin kaynağı olarak somon, mükemmel bir omega-3 yağ asidi olduğu için sağlık için oldukça faydalı kabul edilir. Bu, hem vahşi hem de çiftlikte yetiştirilen somon balığı için geçerlidir.
Fakat somon üretiminde iki farklı yol bulunuyor. Biri açık suda yakalanırken, diğeri kapalı alanlarda yetiştirilir ve bu da sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Harvard Health'in yayınına göre, 2004 yılında yayınlanan büyük bir çalışma, çiftlikte yetiştirilen somon balığındaki PCB'lerin yabani somondaki konsantrasyonlardan yaklaşık sekiz kat daha yüksek olduğunu buldu. Poliklorlu bifenil (PCB), insan yapımı klorlu endüstriyel kimyasallardır.
PCB'ler on yıllardır ticari kullanım için yasaklanmıştır, ancak çevrede hala izler bulunabilir ve bugün maruziyet esas olarak beslenme yoluyla gerçekleşir. Çevre Savunma Fonu, kimyasalların daha önce tehlikeli atık alanlarından çevreye salındığını açıklıyor.
Bilim insanları, birden fazla bulaşma vakası keşfettikten sonra düzenli olarak çiftlik somonu yemenin geliştirme riskini artırabileceği konusunda uyardılar. Birçok balık çiftliğinde yetiştirilen somon, özellikle kanserojen kimyasallarla kirlenmişti.
Science dergisinde yayınlanan bulgular, süpermarketlerde satılan ucuz çiftlik somonunun vücuda yarardan çok zarar verebileceğini öne sürüyor. Araştırmacılar; "Risk analizi, çiftlikte yetiştirilen Atlantik Somonu tüketiminin balık tüketiminin faydalı etkilerinden uzaklaşan sağlık riskleri oluşturabileceğini gösteriyor" açıklamasında bulundu.