Ekmekleri bu şekilde saklamak gerekiyormuş! İşte bayatlamadan ekmek saklamanın bilinmeyen püf noktası
Ekmekler yanlış şekilfe saklandıklarında kısa süre içerisinde bayatlamaya ve küflenmeye başlarlar. Ekmeklerin uzun süre taze ve sağlıklı kalması için ise belirli püf noktaları bulunmaktadır. Ekmek saklamanın püf noktası ile ekmekleriniz uzun süre taze kalacak.
Sabah kahvaltılarından akşam yemeklerine her sofrada bulunana ve en az bir dilim de olsa tüketilen ekmeğin fazlası evde bekledikçe bayatlamaya ve kısa süre içerisinde küflenmeye başlıyor. ekmeklerin ziyan olmasına neden olan bu durumun önüne geçmek için ise bazı doğal yöntemlerden yardım alabilirsiniz.
Ekmeklerin daha uzun süre taze kalmasını ve lezzetli yapısını korumasını sağlamak için bazı püf noktaları uygulayabilirsiniz. ekmekleri taze şekilde saklamanın püf noktası olan doğal yöntemler şu şekilde karşımıza çıkıyor:
Ekmeği streç filme sar: Ekmeklerin doğal nemini hapsederek daha uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz. ekmekleri streç film ya da alüminyum folyo gibi ambalajlara sararak saklayabilirsiniz. Plastik poşet ve paketlerde satılan ekmekleri de paketinden çıkarıp streç film ya da alüminyum folyoya sarmak daha güvenli bir yöntem olacaktır.
Buzdolabında bekletmeyin: Ekmeklerin saklanması sürecinde buzdolabında bekletilmesi düşünülenin aksine faydalı değil zararlı bir saklama yöntemidir. Ekmek buzdolabında saklandığında dolaptaki fazla nemi çeker ve 'geriye hareket' adı verilen bir sürece girer. bu süreçte ekmeğin içindeki nişasta kristalleşerek bayatlamaya neden olur.
2 güne kadar oda sıcaklığı idealdir: Ekmekleri oda sıcaklığında 2 günden fazla olmayacak şekilde saklayabilirsiniz. 20 derece civarında bir oda sıcaklığında ve doğrudan güneş görmeyecek şekilde ekmeği saklayabilirsiniz. Eğer evinizde nem oranı çok yüksekse o halde oda sıcaklığında ekmeği bekletmek küflenmesine neden olur, dikkat etmek gerekiyor.