Doğa harikası Gölcük Tabiat Parkı'nda istilacı bitkilerin göl yüzeyinden arındırılıyor
Bolu’nun doğa harikası Gölcük Tabiat Parkı’nda göl yüzeyini kaplayan yosunlar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından teleskopik uzantılı amfibi sulak alan taşıtıyla temizlenmeye başlandı.
Bolu’nun incisi olarak tabir edilen Gölcük Tabiat Parkı'nın gölü son zamanlarda yüzeyi kaplayan istilacı bitkilerle dolmuştu. Göl yüzeyinin görüntüsünü kirleten istilacı bitkiler ve yosunları temizlemek için Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. Ekipler tarafından kullanılan teleskopik uzantılı amfibi sulak alan taşıtıyla Gölcük Tabiat Parkı’nın gölü kirlerinden arındırılmaya başlandı.
Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan çalışmalarla, hem göldeki ekosistemi olumsuz yönde etkileyen hem de görüntü kirliliğine sebep olan istilacı bitkilerin göl yüzeyinden arındırılması planlanıyor.
BOLU - GÖLCÜK TABİAT PARKI'NDA NELER VAR?
Bolu İli, Merkez İlçesi sınırları içerisinde ortalama 1217 metre yüksekliğinde, saf göknar ve göknar+kayın+gürgen karışık meşçereleri ile kaplı orman dağ-göl peyzajlarına sahip olan ve bu kaynak değerleri yanında, yürüyüş parkurları, manzara seyir terasları, piknik alanları, bungalovları ve klimatik özellikleri ile önemli bir rekreasyonel potansiyele sahiptir.
Bolu Gölcük Tabiat Parkı gerek Bolu il merkezine olan yakınlığı, gerekse insanların hoş vakit geçirebilmelerine olanak veren doğal (göl, orman, dağ) ve rekreasyonel alanlara sahip olması nedeniyle yerli ve yabancı halk tarafından sıklıkla kullanılan bir alandır.
Tabiat Parkı içerisinde farklı işletmelere ait 3 adet günübirlik tesis Park'a gelen ziyaretçiler için yeme-içme hizmeti sunmaktadır.
Tabiat Parkı; doğa yürüyüşü, bisiklete binme, olta balıkçılığı, piknik, spor vb. aktiviteler için son derece uygun alanlar içermektedir.
Göl etrafındaki yol, araç trafiğine kapalı olup yürüyüş ve bisiklet yolu olarak kullanılmaktadır.
Tabiat Parkı içerisindeki Gölcük Göleti olta balıkçılığı açısından son derece rağbet görmektedir. Gölet kıyısı ve çevresinde yer alan ahşap iskeleler balık tutmak ve Tabiat Parkı'nın sunduğu eşsiz manzarayı izlemek için ideal yerlerdir.
Tabiat Parkı içinde çok sayıda piknik masası ve pergola Tabiat Parkı'na gelen ziyaretçilerin kullanımına sunulmuştur. Gölün doğusunda kır gazinosu ile cami arasında kalan alan piknik ve oyun alanı olarak düzenlenmiştir. Söz konusu alanda çok sayıda piknik masası, pergola, çocuk oyun alanı ve voleybol sahası yer almaktadır.
Gölcük, Bolu'yu Seben ve Kıbrısçık'a bağlayan karayolu bitişiğinde yer alan alanda, Çeşme, Piknik Alanı, Etkinlik Alanı, Büfe, Göl, Çocuk Oyun Alanı, Kır Lokantası, Bisiklet Yolu, İskele, Kır Evi, Gezi Rotası, Kameriyeler, Giriş Kontrol Noktası, Cami yer almakta, her yıl ortalama 500 bin kişi tarafından ziyaret edilmektedir.
Kaynak: İHA