Çiğ yumurta akı içmek sağlığa zararlı mı? Kritik uyarı geldi
Yumurtanın akını çiğ olarak tüketenleri duymuşsunuzdur. Peki çiğ yumurtanın akını içmek gerçekten sağlıklı mı? Uzmanlardan kritik uyarı geldi.
Yumurtanın bir kısmını içip geri kalan kısmını atlamanın anlamsız olduğunu belirten Shah, "Son zamanlarda çiğ yumurta akı tüketmek özellikle vücut geliştiriciler, kilo vermek isteyenler ya da protein alımını artırmak isteyenler arasında yaygın. Çiğ yumurta beyazının daha fazla besin sağladığına inanılıyor. Ancak çiğ yumurta akı bağırsak yolunu etkileyen yaygın bir bakteriyel hastalık olan salmonellaya yol açabilir. Bu yüzden çiğ tüketmek yanlıştır. Pişirilmesi tavsiye edilir" dedi.
Kıdemli Diyetisyen N'Lakshimi ise yumurtanın akını çiğ tüketmenin 'yumurta akı hasarı' ya da 'biyotin eksikliği' adı verilen bir duruma yol açabileceğini belirtti. N'Lakshimi, "Çiğ yumurta akı vücudun bir B vitamini olan biyotini emmesini engelleyen avidin adı verilen bir protein içerir. Bu da güzellik vitamini olarak bilinen biyotin eksikliğine neden olabilir ve farklı semptomlara yol açabilir." uyarısında bulundu.