Carettalar, Antalya Körfezi'ni denizanası istilasından koruyor

Antalya

Her yıl ocak ayında Kızıldeniz'den başlayıp, mayıs ayı sonuna kadar süren denizanası göçü, Antalya Körfezi'nde de denizanası yoğunluğuna neden oluyor. Protein yönünden zengin denizanalarını avlayan deniz kaplumbağaları caretta carettalar Antalya'yı olası denizanası istilasından koruyor

Kızıldeniz'de her yıl ocak ayında başlayıp, mayısın sonuna kadar devam eden denizanası göçü, Antalya Körfezi'nde de denizanası yoğunluğuna neden oluyor. Göç yolundan ayrılarak körfeze giren denizanalarının büyüklükleri ve türleri ise değişiyor. Denizanaları ile beslenen deniz kaplumbağaları caretta carettalar ise körfezin koruyucuları olarak biliniyor. Protein yönünden zengin denizanalarını avlayan caretta carettalar, Antalya'yı olası denizanası istilasından koruyor.

Carettalar, Antalya Körfezi'ni denizanası istilasından koruyor - Resim : 1

BAŞIBOŞ DENİZANALARINI CARETTA CARETTALAR AVLIYOR

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Kızıldeniz üzerinden gerçekleşen göçlerin etkisiyle farklı türde birçok balık türünü barındıran Antalya'da, caretta carettaların denizanalarına karşı doğal koruma olduğunu söyledi.

Başıboş denizanalarının Kızıldeniz göçmeni olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Gökoğlu, "Belirli aylarda dalgıçların kameralarına sık sık beyaz büyük denizanaları yakalanıyor. Bu denizanalarının popülasyonu zamanla azalacak. Göç geçişlerinin tamamlanması ve körfeze giren başıboş denizanalarının carettalar tarafından avlanmasıyla popülasyon büyümeden bitecek" dedi.

Carettalar, Antalya Körfezi'ni denizanası istilasından koruyor - Resim : 2

'BİR DÖNEM OTELLER BÖLGESİNDE TEMASLAR OLMUŞTU'

Birkaç yıl önce özellikle otellere yakın noktalarda turistlere denizanası temasının yaşandığını, caretta carettaların o bölgede denizanalarını avlamasıyla şikayetlerin azalıp yok olduğunu kaydeden Prof. Dr. Gökoğlu, "Besinin denize ulaştığı yoğun dönemlerde denizanaları kıyılara kadar gelmektedir. Denizanaları şu anda denize girenlere dokunabilir, dokunduğu anda da vücutlarını yakabilir. Öldürücü etkisi yok. Vücudu yaktığı için kızarıklık ve yanık oluşabilir" diye konuştu.

8 TÜRDEN 2 CARETTA TÜRÜ DENİZİMİZDE YAŞIYOR

Dünyada 8 türü olan deniz kaplumbağalarından iri baş ve yeşil kaplumbağanın bölgede yaşadığını söyleyen Prof. Dr. Gökoğlu, "Her iki kaplumbağa da etçildir. İki türden de yüzlerce kaplumbağa Antalya Körfezi'nde yaşıyor. Denizimizde denizanası popülasyonu çoğalmıyorsa nedeni deniz kaplumbağaları. Yaşam alanlarını iyi koruyorlar, denizanalarını yiyerek baskın tür olmalarını engelliyorlar" dedi.

Carettalar, Antalya Körfezi'ni denizanası istilasından koruyor - Resim : 3

İNGİLİZ ÇİFTTEN YARDIM KAMPANYASI

İngiliz Chris (50) ve Marianne (53) Fisher çifti, karavanlarıyla dünya turuna çıktı. '20 ayda 20 ülke' sloganıyla yola çıkan çift geçen yıl mart ayında geldikleri Türkiye'de kaldı. Koronavirüs salgını nedeniyle sınırlar kapanınca Türkiye'de gezilerine devam eden çift, son olarak Antalya'nın Manavgat ilçesine geldi. Burada caretta carettalar için çalışan Seher Akyol ile tanışan çift, ona destek için takipçileri arasında yardım kampanyası başlattı. Kampanya kapsamında 3 bin 600 pound toplandı.

İngiltere'nin başkenti Londra'da hastanede mutfak şefi olarak çalışan Chris ve aynı hastanede sekreter olarak çalışan Marianne, '20 ayda 20 ülke' sloganıyla dünya turuna çıkmaya karar verdi. Yetişkin 3 çocuğu bulunan çift, onları İngiltere'de bırakıp, evleri dışındaki her şeylerini sattı ve işlerini de bırakarak, karavanlarıyla dünya turuna çıktı. Chris ve Marianne Fisher çifti, geçen yıl mart ayında Türkiye'ye geldi. Koronavirüs salgınının başlamasıyla sınırlar kapatılınca Fisher çifti de İstanbul'da kaldı. Yaklaşık 3 ay İstanbul'da kalan ve daha sonra karavanları ile Türkiye turuna çıkan çift bu mayıs ayında Manavgat'a geldi. Burada kamp kuran Fisher çifti, sahilde çöp toplayan Deniz Kaplumbağaları Akdeniz Fokları Kum Zambakları Koruma ve Yaşatma Derneği (DEKAFOK) Kurucu Başkanı Seher Akyol ile tanıştı. Akyol'un caretta carettalar için çalıştığını öğrenen çift, yardım kampanyası yapmaya karar verdi. Fisher çifti internet sitelerinde DEKAFOK için açtıkları yardım kampanyasında takipçilerinin destekleriyle ilk yarım saatte 3 bin 600 pound topladı. Toplanan paranın daha sonra DEKAFOK'a bağış yapılmak üzere belge karşılığı Seher Akyol'a teslim edileceği öğrenildi.

Kaynak: DHA

kızıldeniz Antalya Körfezi caretta caretta denizanası